In Republica Moldova au loc incalcari grave ale drepturilor omului. Ca urmare a manifestatiilor de protest din data de 7 aprilie 2009, cand sediile Parlamentului si Presedintiei RM au fost devastate, politia a declansat un val de teroare si intimidare in masa a cetatenilor, in special a tinerilor, inclusiv minori.
Sunt arestati atat participanti la devastare, cat si manifestanti pasnici, dar si persoane care nu au participat la proteste, inclusiv jurnalisti, atrage atentia primarul orasului Chisinau, Dorin Chirtoaca.

Politia intervine in forta, rapeste persoane din strada, licee, universitati, camine studentesti, inclusiv din preajma bisericii (ex: cazul Alexandru Gritcu) dupa slujba de Paste (Pastele Catolic). Procedura de retinere nu este respectata. Cei arestati, baieti sau fete, sunt batuti cu cruzime, supusi unui tratament inuman si degradant. Sunt inregistrate cazuri de tortura, este atestat un caz de deces. Unele arestari nu sunt declarate. Pana in prezent sunt parinti care nu-si gasesc copiii si nu pot obtine informatii despre locul aflarii lor, relateaza Dorin Chirtoaca intr-un apel postat pe site-ul Primariei Chisinau.

Cei care au fost eliberati marturisesc ca cetatenii retinuti sunt tinuti in conditii mizerabile (15-20 de persoane in 10 mp), batuti cu bestialitate si impusi sa semneze declaratii false. Procesele de judecata au loc direct in comisariatele de politie, fara drept la aparare sau asigurat sumar. Accesul in locurile de detentie este ingradit in totalitate, inclusiv pentru avocati sau pentru organizatii de protectie a drepturilor omului. Accesul a fost refuzat inclusiv pentru primarul Chisinaului, desi acesta a insistat de mai multe ori. Dovezi ale torturii sunt publicate si pe blogul http://victor-roncea.blogspot.com.

Datele furnizate de politie afirma ca au fost arestati in jur de 200 de cetateni. Presa din Chisinau, insa, a intocmit in baza apelurilor rudelor celor disparuti o lista de peste 800 de cetateni arestati. In mun. Chisinau au fost internati in spitale peste 50 de cetateni batuti de politie. Dispunem de informatii ca pentru a ascunde maltratarea tinerilor, acestia sunt luati din mun. Chisinau si dusi in comisariate raionale de politie (ex: Vulcanesti, Taraclia) sau spre destinatii necunoscute, arata Dorin Chirtoaca.

Primaria municipiului Chisinau a prezentat luni mai multe cazuri concrete, insotite de fotografii sau depozitii video ale unor persoane maltratate si torturate in arestul politiei, in conditiile in care in spitalele din Chisinau au fost internati peste 50 de cetateni batuti de politie.

  • Astfel, Sergiu Cretu, un student in varsta de 23 de ani, participant pasnic la protest, a fost batut in comisariatul de politie si s-a ales cu o fractura de humerus. El nu a acceptat sa fie fotografiat.

  • Un alt tanar, in varsta de 23 de ani, are fractuta de humerus, comotie cerebrala, contuzii. A fost batut in parc de politisti cu si fara uniforma, desi a protestat pasnic.

  • Un alt adolescent, care a solicitat anonimatul, dar a acceptat sa fie fotografiat, prezinta semne de tortura (comotie cerebrala, contuzia tesuturilor moi). El are 19 ani si desi nu a participat la manifestatii, a fost insultat, umilit si batut in comisariatul de politie.

  • Popa Andrei, un tanar in varsta de 18 ani, care nu a participat la protest, a fost batut in comisariatul de politie, nu a primit hrana si apa 24 de ore si a fost detinut impreuna cu 22 de persoane intr-o camera de 12 metri patrati.

  • Roscot Denis, 20 de ani, student, participant pasnic la protest, s-a ales cu o comotie cerebrala, fractura oaselor nazale si contuzie faciala, dupa ce a fost batut in comisariatul de politie, unde a fost obligat sa semneze declaratii false si a fost incatusat in patul de spital timp de o noapte.

  • Si Damian Hancu, student la Facultatea de Drept din Lyon, prezinta semne de tortura (comotie cerebrala, degete fracturate, contuzii ale tesuturilor moi). A fost un protestatar pasnic, nu a participat la actiuni violente, dar a fost retinut pe 7 aprilie, in centrul Chisinaului, in urma unor discutii cu jurnalisti suedezi. Torturat de politie, a fost obligat sa semneze declaratii conform carora ar fi fost instigat si platit de opozitie sa participle la proteste. Exista marturia audio a lui Damian Hancu in limba engleza, certificatul medico-legal si plangerea adresata procuraturii.

  • Valeriu Boboc, cel mai socant caz, a fost gasit mort, cu coaste rupte in urma unor lovituri, si o plaga la cap in urma unor lovituri cu obiecte contondente. Avea 23 de ani, era muncitor, casatorit, tata al unui copil de un an si jumatate, participant pasnic la ultima parte a manifestatiei din 7 aprilie, cand a venit in piata dupa ora 17.00, cand devastarea Parlamentului si Presedintiei se incheiase. Ucis in urma descinderii in forta a politiei asupra protestatarilor la miezul noptii de 7 spre 8 aprilie. Conform politiei, a fost gasit mort in Piata Marii Adunari Nationale. Cauza decesului, potrivit actului de constatare a decesului - intoxicat cu un produs toxic necunoscut.

Primarul Dorin Chirtoaca face in aceste conditii un apel pentru oprirea tratamentului inuman si degradant si a torturii in locurile de detentie. El cere incetarea terorii, a rapirilor de persoane, a amenintarilor si a intimidarilor; asigurarea accesului avocatilor, a ONG-urilor si a presei in locurile de detentie, garantarea drepturilor persoanelor retinute, in primul rand la aparare; informarea deplina asupra retinerilor efectuate si a incriminarilor aduse; precum si pedepsirea celor vinovati de comiterea abuzurilor mentionate.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.