In materie de aplicare a sanctiunilor financiare pentru combaterea terorismului, schimbul de experienta intre state este este crucial, intentia Romaniei fiind ca prin seminarul regional pe aceasta tema sa promoveze cooperarea in zona, a declarat secretarul de stat al MAE, Bogdan Aurescu.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice al Ministerului de Externe, Bogdan Aurescu, a deschis miercuri lucrarile seminarului "Implicatiile juridice ale rezolutiilor Consiliului de Securitate privind sanctiunile financiare pentru combaterea terorismului", care se desfasoara miercuri si joi la Bucuresti si la care participa peste 20 de state din regiune, informeaza NewsIn.

"Pentru Romania, acest seminar vine intr-un moment crucial de evaluare, reevaluare si reajustatare a legislatiei nationale in perspectiva provocarilor specifice ridicate de implementarea sanctiunilor internationale. (...) Recenta noastra experienta legislativa in acest sens a aratat ca este necesara o foarte buna cunoastere a sanctiunilor si o interactiune cu institutiile internationale care stabilesc aceste sanctiuni. De asemenea, este important studiul comparativ intre legislatiile diferitelor tari si schimbul de experienta intre state", a subliniat oficialul roman.

In opinia lui Bogdan Aurescu, gazduirea seminarului de catre Romania arata angajamentul ferm al tarii noastre pentru promovarea legaturilor dintre Uniunea Europeana si statele din regiune. "Prin acest seminar intentia noastra este sa promovam cooperarea in domeniul sanctiunilor financiare pentru combaterea terorismului cu experti si oficiali ai Europei de Sud-Est si din regiunea extinsa a Marii Negre, doua zone prioritare pentru politica externa a Romaniei. Gazduirea acestui seminar este o ilustrare concreta a angajamentului Romaniei pentru construirea unor legaturi mai puternice intre UE si statele din aceasta regiune. Sunt convins ca prin acest seminar, masurile internationale pentru combaterea terorismului vor fi mai bine cunoscute in aceasta parte a Europei", a spus Aurescu.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu considera ca succesul acestui seminar va fi masurat prin capacitatea de a releva stadiul legislativ din fiecare tara in parte in domeniul stoparii finantarii terorismului, identificarea celor mai bune practici in acest sens si evaluarea asistentei pe care organismele internationale o pot oferi statelor care doresc sa implementeze acest sistem de sanctiuni.
Laszlo Szucs, de la Actions Agains Terrorism Unit din cadrul OSCE, a explicat ca reuniunea de la Bucuresti este o buna oportunitate pentru a analiza rezolutiile ONU pentru combaterea terorismului prin sanctiuni financiare si pentru a discuta metodele care stau la dispozitia fiecarui stat pentru a aplica aceste sanctiuni si pentru a gestiona provocarile care pot aparea.

"OSCE sustine neconditionat eforturile ONU pentru combaterea terorismului. Cooperarea dintre ONU si OSCE in acest domeniu se axeaza pe doua directii: promovarea cadrului legal si accentuarea cooperarii internationale pentru combaterea terorismului", a declarat Szucs.

Principala rezolutie ONU care se refera la combaterea si prevenirea finantarii terorismului este rezolutia 1373 adoptata in 2001, cand turnurile gemene din New York "inca mai fumegau", dupa cum au indicat participantii la conferinta, dorind sa accentueze importanta componentei de preventie a acestui demers.
Reprezentantul OSCE a atras atentia ca intotdeauna chestiunea sanctiunilor trebuie sa ia in considerare implicatiile pe care acestea le au asupra respectarii drepturilor fundamentale ale omului. "Sanctiunile trebuie aplicate cu maxima grija si fara incalcarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor. De aceea, este crucial ca rezolutiile de acest tip sa fie in concordanta cu legile interne ale fiecarei tari si cu standardele internatioanle privind drepturile omului", a punctat Laszlo Szucs.

Discutiile din cele doua zile ale reuniunii se axeaza pe regimul de sanctiuni aplicat al-Qaida si talibanilor, prevenirea finantarii terorismului biologic, chimic si nuclear, rolul Comisiei de experti pentru evaluarea masurilor impotriva spalarii de bani si a finantarii terorismului (MONEYVAL) si compatibilitatea dintre protectia drepturilor omului si combaterea finantarii terorismului.

Seminarul se adreseaza reprezentantilor autoritatilor competente din ministerele afacerilor externe, ministerele de finante si bancile centrale din tarile Europei Centrale si de Sud-Est.

La reuniune participa Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Georgia, Grecia, Ungaria, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.