Secretarul de stat american Hillary Clinton s-a pronuntat marti la Haga in favoarea reconcilierii cu talibanii care renunta la violenta, in discursul sustinut la conferinta de la Haga, consacrata Afganistanului, relateaza AFP.

"Trebuie sa sustinem eforturile guvernului afgan de a separa extremistii al-Qaida si talibanii de cei care li s-au alaturat nu din convingere, ci din disperare", a declarat sefa diplomatiei americane. "In realitate, acesta este cazul majoritatii celor care lupta alaturi de talibani", a afirmat ea, conform NewsIn.

"Acestoria trebuie sa li se propuna o forma onorabila de reconciliere si reintegrare intr-o societate pasnica, daca sunt dispusi sa renunte la violenta, sa inceteze legaturile cu al-Qaida si sa respecte Constitutia", a continuat Clinton.

Presedintele Barack Obama propusese si el reconcilierea cu elementele talibane care renunta la violenta, dar mai multi experti regionali se declarasera sceptici, unii spunand ca nu exista talibani neradicali.

Circa 700 de delegati din 72 de tari si de la noua organizatii internationale participa marti la Haga la o conferinta internationala sub egida ONU consacrata viitorului Afganistanului, unde insurectia talibana s+a intensificat in ultimii doi ani.

Lucrarile urmau sa fie deschise de secretarul general al ONU Ban Ki-moon si de presedintele afgan Hamid Karzai. La reuniune participa, printre altii, alaturi de secretarul de stat american Hillary Clinton si viceministrul iranian de externe Mohammad Mehdi Akhoundzadeh, a carui tara participa pentru prima data la o astfel de conferinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.