Administratia americana, confruntata in 2004 cu scandalul Abu Ghraib, inchisoarea irakiana in care au fost torturati prizonieri irakieni, se afla in fata unui alt moment dificil, legat tot de politica de incarcerare la limita legii promovata de Statele Unite si de modul in care sunt tratati detinutii. De data aceasta, criticile provin si din interiorul sistemului. De o parte, fostul presedinte american Jummy Carter, influentul senator Joseph Biden si Amnesty International sau New York Times, considera lagarul un "Gulag al acestor vremuri" si "o rusine nationala". De cealalta parte, ministrul Apararii Donald Rumsfeld se intreaba "Daca inchidem Guantanamo, unde ne ducem?". Si la aceasta intrebare organizatiile de aparare a drepturilor omului au gasit insa raspunsul, acuzand Administratia de la Washington ca si-a creat ilegal un "arhipelag" de centre de detentie in zonele controlate de SUA in lume.

"Gulagul acestor vremuri"

In ultimele saptamani, s-au multiplicat opiniile comentatorilor si politicienilor de peste Ocean care sustin necesitatea inchiderii inchisorii de la Guantanamo, din Cuba, pe motiv ca sistemul de detentie de aici nu este nici pe departe un model demn de urmat.

Primul care a tras pana la capat semnalul de alarma a fost seful organizatiei pentru Drepturile Omului Amnesty International, William Schulz, in opinia caruia, lagarul de detentie de la Guantanamo reprezinta "un Gulag al acestor vremuri". Lui i-au urmat si alte voci, printre care si cea a fostului presedinte american, Jimmy Carter, care a solicitat inchiderea imediata a lagarului de detentie, o cerere similara fiind formulata, de curand, si de publicatia americana New York Times, care considera ca Guantanamo reprezinta "o rusine nationala".

In prezent, la centrul de detentie militar de la Guantanamo Bay, deschis in ianuarie 2002, sunt inchisi cel putin 520 de "suspecti" din mai multe tari, majoritatea capturati in timpul interventiei americane din Afganistan, fiind considerati talibani sau membri ai retelei teroriste Al-Queda.

Inchisoarea US Army incalca Constitutia SUA

Inca de la inceputul acestui an, organizatia Human Rights Watch atragea atentia, in raportul sau anual, ca tratamentele degradante aplicate prizonierilor din Irak, Afganistan sau Guantanamo au subminat credibilitatea SUA ca aparator al drepturilor omului si ca opozant al terorismului. Potrivit raportului HRW, "siguranta nationala si lupta impotriva terorismului nu pot justifica in nici un fel incalcarea drepturilor omului".

La scurt timp, la inceputul lunii februarie, un judecator federal din Washington decidea ca tribunalele militare speciale infiintate la inchisoarea Guanta-namo pentru anchetarea prizonierilor sunt ilegale, nerespectand drepturile fundamentale ale detinutilor si incalcand cel de-al cincilea amendament al Constitutiei SUA care garanteaza ca detinutii nu pot "fi lipsiti de libertate fara sa aiba un proces de judecata".

Detinuti electrocutati si batuti cu lanturi

Fitilul a fost aprins apoi chiar de un raport al Comandamentului de Sud al Armatei SUA, document obtinut de presa, care incrimina militarii americani ca i-au torturat pe detinuti in timpul interogatoriilor. In sprijinul acestei acuzatii au fost aduse imagini in care unul sau mai multi anchetatori puteau fi vazuti in timp ce loveau un detinut, intr-o zona a corpului, in momentul anchetarii. De altfel, toate investigatiile referitoare la situatia de la Guantanamo au dezvaluit noi si noi abzuri comise asupra detinutilor de la Guantanamo, printre care si maltratarea a 11 kuweitieni de catre soldatii americani. Conform anchetei, kuweitienii, capturati in Afganistan, au fost batuti cu lanturi si supusi unor tratamente cu socuri electrice.

Scandalul Coranului profanat

In ultimele luni, in centrul atentiei s-a aflat scandalul profanarii Coranului, dupa ce mai multi fosti detinuti britanici de la Guantanamo au afirmat ca soldatii americani au profanat Coranul, informatie care fusese furnizata de publicatia Newswek, la inceputul lunii mai. Astfel, potrivit britanicilor, unii dintre soldatii americani au aruncat Coranul intr-un vas de WC. Aceste dezvaluiri au provocat un val de manifestatii violente in Afganistan si in lumea musulmana. Ulterior, o ancheta desfasurata de Pentagon concluziona ca fortele americane de la Guantanamo au tratat cu respect Coranul si ca acest caz este inchis.

"Inapoi in Evul Mediu"

Cu toate acestea, in cadrul raportului sau anual privind drepturile omului in lume, prezentat la finele lunii mai la Londra, Amnesty International a evocat abuzurile comise de soldati americani asupra detinutilor aflati in inchisoarea irakiana de la Abu Ghraib, dar si de la baza militara a SUA de la Guantanamo, pe care a numit-o "un gulag al epocii contemporane"

La patru ani dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 de la New York si Washington, drepturile omului sunt in regres in intreaga lume, iar Statele Unite ale Americii sunt primele care se fac responsabile de aceasta situatie", afirma in raportul sau anual organizatia Amnesty International (AI). Ca hiperputere politica, militara si economica, SUA servesc drept model tuturor guvernelor din lume, iar cand cea mai puternica tara de pe glob calca in picioare suprematia legii si a drepturilor omului, ii autorizeaza si pe altii sa incalce regulile fara rusine si cu convingerea ca vor scapa nepedepsiti", a aratat Irene Khan, secretar general al AI.

Evocand abuzurile comise de soldati americani asupra detinutilor aflati in inchisoarea irakiana de la Abu Ghraib, dar si de la baza militara a SUA de la Guantanamo, Irene Khan a conchis ca "guvernul de la Washington a facut mari eforturi pentru a restrange aria de aplicare a Conventiilor de la Geneva si pentru redefinirea torturii". "A pretinde ca tortura este justificata ne aduce inapoi in Evul mediu", a afirmat Khan.

Acuzata in cursul unei conferinte de presa ca da dovada de prea mare duritate fata de SUA, responsabila AI a subliniat ca "faptele vorbesc de la sine", dar a adaugat ca, "prin subminarea activa a drepturilor omului, SUA, Uniunea Europeana si altii au deteriorat practic climatul de securitate".

Carter si New York Times impotriva lui Bush

Presedintele american George W Bush se confrunta cu presiuni puternice, provenind din sfera politica, si nu numai, cerandu-i-se insistent inchiderea bazei de la Guantanamo, ca urmare a scandalului torturarii prizonierilor. Astfel, fostul presedinte Jimmy Carter si influentul senator democrat Joseph Biden, membru al Comisiei de Afaceri Externe a Senatului, au solicitat Casei Albe sa inchida baza militara de la Guantanamo, care, spun ei, a fost ocupata impotriva vointei poporului si Guvernului cubanez. "Guvernul american continua sa ne acopere de rusine si sa loveasca in reputatia noastra, prin intermediul abuzurilor comise impotriva prizonierilor din Irak, Afganistan si Guantanamo", a subliniat Carter, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Aceeasi opinie o impartaseste si cotidianul New York Times, care i-a sugerat lui Bush sa puna lacat pe portile de la Guantanamo. Intr-un editorial extrem de critic publicat saptamana trecuta, cotidianul american preciza:"Cel mai bun lucru pe care il poate face Washingtonul in fata acestei rusini nationale este sa-l inchida".

Publicatia denunta faptul ca in aceste tabere de detentie, aflate in afara oricarui control legal, s-au produs o serie de abuzuri, torturi si omucideri , care nu sunt nici izlolate nici accidentale. Potrivit NYT, "asa-numita campanie impotriva terorismului a fost un dezastru, intrucat a subminat reputatia SUA prin lipsa acuitatii judecarii celor vinovati si prin modul in care au fost tratate persoanele nevinovate".

Cotidianul american considera, de asemenea, ca inchisoarea de la Guantanamo este "un cadou pentru propaganda dusa de dusmanii Statelor Unite, dar si un motiv de jena pentru aliatii Americii. Totodata, apreciaza NYT, centrul de detentie de la Guantanamo reprezinta "o daunatoare tradare a sistemului judiciar american" si un instrument extrem de eficient pentru recrutarea viitorilor teroristi islamici".

Rumsfeld: "Daca inchidem Guantanamo, unde ne ducem?"

In fata acestui val de critici, presedintele George W. Bush a lasat, miercuri, sa se inteleaga, ca baza de la Guantanamo ar putea fi inchisa, declarand ca "analizam toate optiunile posibile". Anterior, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClennan, afirma: "Cautam toate alternativele in ceea ce priveste detinutii de aici". Contrar acestor afirmatii, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, aflat in Norvegia, a dezmintit faptul ca administratia americana ia in calcul ideea inchiderii bazei de la Guantanamo. "Examinam permanent metode de ameliorare a operatiunilor, dar daca inchidem Guantanamo, unde putem sa ne ducem?", s-a intrebat retoric Rumsfeld.

La randul sau, Seful Statului Major Interarme al Armatei SUA, generalul Richard Myers, a afirmat ca inchiderea centrului de detentie de la baza americana de la Guantanamo ar fi foarte dificila, deoarece majoritatea detinutilor sunt prea periculosi pentru a putea fi lasati in libertate. Generalul Myers a respins totodata propunerile de revizuire a instructiunilor privind manipularea Coranului in inchisoare, in urma scandalului declansat de informatiile aparute in presa privind aruncarea la toaleta de catre militari americani de la Guantanamo a cartii sfinte musulmane. In schimb, presedintele Centrului american pentru drepturile constitutionale, Michael Ratner, a apreciat, joi, ca SUA vor fi constranse sa inchida in scurt timp inchisoarea de la Guantanamo, avand in vedere puternica presiune exercitata de opinia publica internationala, de presa si de lumea politica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.