Parlamentul de la Chisinau va dezbate astazi planul ucrainean de reglementare a crizei transnistrene, proiect prezentat si laudat zilele trecute de conducerea NATO si cea a UE, dar privit cu reticenta de deputatii moldoveni. Discutiile se vor desfasura cu usile inchise. Tot asa a decurs ieri prima parte a reuniunii Rusia-NATO, la nivel de ministri ai apararii. Posibil, estima presa moscovita, s-a vorbit si despre proiectul Kievului, inclusiv prin prisma ultimelor lui detalii.

Dupa sangeroasele evenimente din Kirgizstan, catalogate ba rascoala, ba revolta armata, multi s-au intrebat: in ce punct al spatiului fostei URSS se va produce urmatoarea "revolutie". Au fost numite diferite state, au fost formulate ipoteze, s-au construit scenarii. Un raspuns abia acum incepe sa se contureze cu claritate: adierea portocalie bate spre Tiraspol.

Rusia, principal obstacol

Zilele trecute, presedintele Vladimir Voronin s-a adresat Consiliului NATO, unde s-a plans ca politica promovata de Rusia ingreuneaza, chiar blocheaza mersul Republicii Moldova spre Uniunea Europeana si Alianta Nord-Atlantica. Dintre piedicile imposibil de trecut, el enumera "prezenta ilegala a trupelor ruse pe teritoriul din stanga Nistrului si nerezolvatul conflict" transnistrean. De altfel, politicienii moldoveni, de dreapta sau de stanga, sunt unanimi in aprecierea ca actiunile Moscovei reduc la zero toate tentativele de normalizare a situatiei din Republica Moldova, cu readucerea la ordin a teritoriilor separatiste. Pentru ca, spun ei, daca nu ar fi fost militarii rusi, regimul tiraspolean ar fi capitulat de mult.

Romania cu soldati, Kievul cu observatori

Prin urmare, Kremlinul trebuie determinat sa-si retraga cat mai repede soldatii din zona, pentru a grabi solutionarea problemei transnistrene. In acest sens, planul lui Viktor Iuscenko sugereaza introducerea in zona fostelor operatiuni de lupta de pe Nistru a unui contingent neutru de pace, adica trupe ale tarilor UE si ale Romaniei, Ucraina urmand sa contribuie la aceasta manevra prin sporirea numarului de observatori militari, de la 10 la 350 de oameni.

Scenariul adjar

Odata acest punct indeplinit, se poate trece mai departe. Adica la organizarea de alegeri parlamentare anticipate in Transnistria cu desfiintarea ulterioara, de catre noul legislativ, a institutiei prezidentiale. E posibil asa ceva? Doar Igor Smirnov dispune de armata, de servicii speciale si de forte de ordine suficiente pentru a dejuca un astfel de plan. Kievul mizeaza insa pe ucrainenii din regiune. Nu trebuie uitat ca o treime din populatia Transnistriei o reprezinta ucrainenii.

Daca lucrurile vor evolua dupa acest scenariu, de inspiratie adjara, printre altele, atunci lui Smirnov nu-i va ramane alta solutie decat sa fuga in Rusia. Urmand ca Transnistria sa primeasca statut de "autonomie". Exista insa un dar... Este vorba despre depozitele de armament si munitii ramase in stanga Nistrului mostenire de la fosta Armata a 14-a. O parte din acel "patrimoniu" explozibil a fost evacuat deja, dar au ramas suficiente rachete, grenade si alte astfel de obiecte, incat sa constituie un pericol real nu doar pentru Transnistria si Moldova, dar si pentru Ucraina vecina. Iar ieri, Moscova a anuntat ca Rusia va relua operatiune de evacuare a armamentului sau doar dupa solutionarea definitiva a crizei de pe Nistru.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.