O ampla actiune de protest fata de abuzurile fortelor de ordine, dupa ce un politist a impuscat in cap un tanar in scara unui bloc, este anuntata la Chisinau pentru ziua de sambata, cu doua saptamani inaintea scrutinului parlamentar din 5 aprilie.

Alexei Vlas, in varsta de 29 de ani, a fost impuscat direct in cap duminica trecuta, fara ca politistul sa fi tras vreun foc de avertisment, fiind confundat cu un presupus infractor. Politia sustine ca politistul a tras dupa ce tanarul l-ar fi injunghiat in picior, in timp ce martorii sustin ca politistul si-ar fi infipt singur cutitul in picior pentru a-si motiva impuscatura, informeaza NewsIn.

La doua zile dupa impuscarea lui Alexei Vlas, mai bine de 300 de tineri – elevi si studenti – au iesit spontan in strada si au protestat cateva ore blocand circulatia in fata Ministerului de Interne, cerand tragerea la raspundere a politistului.

Tanarul impuscat a fost inmormantat miercuri, fiind condus pe ultimul drum de sute de persoane.
Alexei Vlas mai avea o sora si un frate mai mici, iar vecinii si rudele spun ca le purta de grija acestora, dupa ce mama lor murise, cu sapte ani in urma. Dimpotriva, politia sustine ca Alexei Vlas era un element interlop, fiind condamnat anterior de doua ori pentru jaf.

Dincolo de aceasta, incidentul a trezit un val de revolta printre tineri, pe fodul abuzurilor tot mai dese ale organelor legii din ultimul timp. Tinerii spun ca daca Vlas avea probleme cu legea, el trebuia inchis, nu omorat.

Asociatia civila Hyde Park, care organizeaza actiunea de protest de sambata sub lozinca "Opriti teroarea!", sustine ca in Republica Moldova "fortele de ordine au ajuns un pericol public, iar politistii se comporta ca mafia". Ghenadie Brega, unul dintre liderii Hyde Park, spune ca este ingrijorat de posibile provocari din partea politistilor imbracati in civil la actiunea de protest de sambata si a cerut protestatarilor sa nu raspunda cu violenta la aceste eventuale provocari, iar organizatiilor pentru apararea drepturilor omului sa fie prezente la fata locului pentru a monitoriza desfasurarea actiunii de protest. De asemenea, Brega a mai cerut politiei "sa asigure ordinea publica si paza protestatarilor si sa renunte la practica anterioara de a delega doar politisti in civil, care organizeaza provocari".

Ministrul de interne Gheorghe Papuc, pe de alta parte, spune ca in spatele tinerilor ar sta "forte distructive", care au scopul de "a destabiliza situatia din Chisinau" si de "a defaima politia". MAI a emis chiar si o declaratie – lucru pe care il face extrem de rar – in care cere partidelor politice sa se abtina in campania electorala "de la politizarea intentionata a activitatii politiei in combaterea criminalitatii si sa nu admita actiuni ce atenteaza la ordinea de drept".

"Luand in consideratie caracterul emotional al unor formatiuni politice incadrate in campania electorala, precum si caracterul actiunilor desfasurate in ultima perioada de timp in adiacentul sediului Ministerului Afacerilor Interne, nu e exclus faptul ca forte distructive, incalcand flagrant legislatia cu privire la intruniri si atentand la securitatea publica, implicand activ minorii, au scopul de a destabiliza prin provocari situatia in municipiul Chisinau si de a defaima constient imaginea politiei in fata cetatenilor", se spune in declaratia MAI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.