Premierul canadian Stephen Harper, a acuzat Rusia de agresiune in Arctica, intr-un interviu publicat sambata de cotidianul Wall Street Journal, citat de AFP.

"Ne testeaza spatiul aerian intr-un mod in care nu o mai facusera de mult timp", a spus el. "Este o agresiune in Arctica, o agresiune din ce in ce mai iritanta si aceasta in mod voit", a adaugat premierul canadian, citat de NewsIn.

Ministrul canadian al apararii Peter MacKay dezvaluise vineri ca avioane de vanatoare F-18 au interceptat un bombardier strategoc rus care se apropia de spatiul aerian canadian, cu cateva ore inaintea vizitei presedintelui Barack Obama, in 19 februarie.

Mai multe avioane de vanatoare au interceptat aeronava rusa inainte sa intre in spatiul aerian canadian si i-a cerut sa se intoarca, a precizat MacKay.

Luni, comandantul armatei ruse a avertizat ca Moscova va raspunde oricaror tentative de militarizare a Arcticii. Moscova revendica jurisdictie asupra regiunii, aproape in totalitatea sa, iar anul trecut un submarin rus de dimensiuni mici a infipt un steag rus pe fundul apei, intr-un gest simbolic.

Luna trecuta, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a sugerat ca Alianta si Rusia ar putea efectua exercitii comune in aceasta regiune bogata in petrol si gaz. De asemenea, el a ridicat problema unei posibile concentrari mai mari a NATO asupra acestei regiuni, spunand ca este necesara construirea increderii pe termen lung intre cele cinci state cu iesire la Arctica, patru membre NATO (Canada, SUA, Norvegia si Danemarca prin Groenlanda) si Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.