Olandezii au respins Constitutia europeana intr-un procent chiar mai mare decat aratau sondajele din ultimele zile. Estimarile negative i-au angrenat pe politicieni intr-o campanie extrem de agresiva care sa-i convinga pe alegatori sa spuna DA; initiativa lor n-a avut insa succes.

Premierul Jan Peter Balkenende si-a exprimat aseara dezamagirea imediat dupa anuntarea primelor estimari. El a declarat ca va respecta alegerea electoratului si ca e bucuros ca populatia s-a prezentat intr-un numar asa de mare la urne.

Premierul a precizat ca votul olandezilor nu este unul impotriva guvernului sau impotriva Europei. Conform lui Balkenende, respingerea arata mai degraba starea de nesiguranta a populatiei fata de ritmul rapid al transformarilor ce au loc pe plan european, si in special fata de procesul extinderii europene. Balkenende a mai spus ca ratificarea Constitutiei trebuie sa continue in celelalte state.

Principalii lideri politici atat de la putere cat si din opozitie au afirmat la randul lor ca rezultatul referendumului nu va imbunatati in vreun fel pozitia Olandei in Europa. Wouter Bos, liderul Partidului Muncii - principalul partid din opozitie - crede ca singurul succes al referendumului consta in faptul ca a reusit sa lanseze o dezbatere publica aprinsa despre Europa.

Desi a avut putini adepti, tabara celor care au militat pentru respingerea Constitutiei s-a declarat la randul sau extrem de mandra de votul alegatorilor. Independentul Wilders, cel mai infocat reprezentat al opozantilor si considerat un urmas al lui Pim Fortuyn, a spus ca va depune o motiune de neincredere la adresa guvernului. Liderul socialistilor, un alt partid care a militat impotriva votarii Constitutiei, a declarat ca rezultatul este un mare succes popular. El a precizat ca era in care politicienii au luat decizii fara sa consulte electoratul s-a sfarsit.

Parlamentul se va intruni astazi intr-o sesiune de urgenta pentru a dezbate rezultatele votului. Desi referendumul are un caracter consultativ, toate partidele politice au declarat ca vor tine seama de rezultat daca cel putin 30% din populatie se va prezenta la urne.

Referendumul de ieri a fost prima actiune de acest gen organizata vreodata in Olanda. In urma prezentei foarte ridicate la vot, unii politicieni au propus deja schimbarea Constitutiei olandeze, astfel incat aceasta sa permita adoptarea unei legi a referendumului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.