Curtea Internationala de Justitie a dat ieri dreptate Romaniei in procesul impotriva Ucrainei pentru delimitarea platformei continentale, anuntand ca Insula Serpilor nu infuenteaza linia de demarcatie, astfel incat formatiunea are dreptul la o mare teritoriala de 12 mile marine.

Avand in vedere ca nu influenteaza decizia, Curtea nu considera necesar sa se pronunte asupra naturii formatiunii, a declarat presedinta CIJ, Rosalyn Higgins, citind verdictul, potrivit NewsIn.

Prin faptul ca Insulei Serpilor i se atribuie o mare teritoriala nu mai mare de 12 mile marine, practic, efectul juridic atribuit este cel al unei stanci.

Ucraina sustinea ca formatiunea este o insula si cerea sa aiba dreptul la mai mult de 12 mile marine.

Insula Serpilor nu este considerata ca fiind integrata in coasta Ucrainei si deci nu poate fi considerat un punct de baza pentru trasarea liniei de delimitare, a spus Higgins, citind din verdictul Curtii.

Punctele de baza sunt importante pentru decizia Curtii, pentru ca in functie de acestea se traseaza linia de echidistanta.

Ucraina argumentase ca Insula Serpilor ar trebui sa fie luata in considerare ca punct de baza in trasarea liniei de delimitare in Marea Neagra, deci, practic, sa fie considerata "tarm" al Ucrainei si sa extinda cu mult zona care ar reveni acestei tari. Mai mult, potrivit Ucrainei, Insula Serpilor poate sustine forme de viata, avand propria sursa de apa, ceea ce determina încadrarea ei la categoria "insule" si nu la categoria "stanci".

Spre deosebire de Romania, care sustine realizarea delimitarii printr-o metoda matematico-geografica, Ucraina a sustinut ca în acest caz nu se pot face "calcule matematice precise", fiind necesara deplasarea liniei astfel încat "sa se ajunga la un rezultat echitabil".

Solutia Ucrainei se bazeaza pe o delimitare intre coasta meridionala de numai 300 de metri a Insulei Serpilor, pentru trasarea in prima faza a delimitarii liniei provizorii de echidistanta. Aceasta ar urma, potrivit viziunii ucrainene, sa fie ajustata prin translatare catre coasta romana pentru a tine cont de o asa-numita "disparitate marcata", in favoarea sa, a raportului lungimii coastelor celor doua state.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.