Doua atentate sinucigase coordonate au provocat ieri moartea a cel putin 25 de persoane, la sud de Bagdad, in timp ce insurgentii din capitala au lansat contraatacuri la vasta operatiune declansata ieri de fortele irakiene in regiune.

"Ne confruntam cu un bilant de 25 de morti si 100 de raniti", a declarat directorul unui spital din Hilla, Mohammed Dhia, precizand ca toate victimele erau fosti agenti ai trupelor de comando ale Politiei.
"Atacurile au fost comise de doi teroristi sinucigasi dotati cu centuri cu explozibili", a relatat o sursa din Politie citata de France Presse. Produse in dimineata zilei de ieri, la Hilla, localitate situata la 100 de kilometri sud de Bagdad, deflagratiile au vizat un grup de 500 de fosti politisti care si-au pierdut serviciul si venisera sa-si ridice salariile restante.
Atacurile comise luna aceasta s-au soldat cu circa 700 de morti, dupa instalarea primului Guvern post-Saddam.

Anterior, o serie de atentate cu masini-capcana comise la Bagdad si in jurul orasului au ucis 16 persoane, majoritatea agenti de securitate, ca raspuns la anuntata desfasurare a circa 40.000 de militari si politisti irakieni in capitala, in ceea ce se prefigureaza a fi cea mai puternica demonstratie de forta a Serviciilor irakiene de Securitate, dupa inlaturarea regimului dictatorial al lui Saddam Hussein. Atacurile "au fost o replica la planul esuat de incercuire a Bagdadului, anuntat de Ministerele Apararii si de Interne", se arata intr-un comunicat atribuit gruparii al-Qaida in Irak, a iordanianului Abu Musab al-Zarqawi, despre care se speculeaza ca, ranit grav, fie ar fi murit, fie ar fi fost scos din Irak, pentru a primi ingrijiri medicale.

Cu toate acestea, Guvernul de la Bagdad sustine ca, inca din primele ore ale operatiunii fortele irakiene au reusit sa captureze sute de insurgenti. "Operatiunile de cautare si raidurile au dus la arestarea a 500 de persoane si la depistarea mai multor depozite ilegale de armament", a declarat purtatorul de cuvant guvernamental Leith Kubba. "Ne asteptam la unele reactii, insa acestea nu vor avea o influenta asupra cursului general al operatiunii", a adaugat sursa citata.

Arestare politica

Liderul principalei formatiuni politice sunnite a fost arestat de fortele americane din Bagdad, la domiciliul sau, de unde a fost scos cu o cagula pe cap, alaturi de cei trei fii ai sai. "Mohsen Abdel Hamid a fost arestat la ora locala 4.00, la locuinta sa din districtul al-Khadra, in vestul Bagdadului, impreuna cu fiii sai, Yasser, Moqtada si Assyad", a declarat o sursa din partid, Alaa Makki. Pana la inchiderea editiei, nici un comunicat militar american nu a justificat sau confirmat arestarea.

Lider al Partidului Irakian Islamic, Hamid a fost luat cu cagula pe cap, dupa ce militarii americani au spart mai multe geamuri ale locuintei si i-ar fi agresat pe oficial si pe fiii sai, conform sursei citate. Makki a precizat ca in prezent peste 200 de membri ai Partidului se afla in centre americane de detentie, fara sa existe capete de acuzare impotriva lor.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.