La trei luni si jumatate de la atentul din Beirut in care si-a pierdut viata fostul premier Rafik Hariri, trei milioane de libanezi au fost chemati la urne, pentru a decide componenta noului Parlament, relateaza agentiile internationale de presa. Momentul este considerat istoric de catre analistii politici, in conditiile in care, pentru prima data in ultimii 30 de ani, scrutinul nu este marcat de presiunile Siriei. Asasinarea lui Rafik Hariri a declansat revolta populara a libanezilor impotriva prezentei militare siriene.

La insistentele comunitatii internationale, guvernul de la Damasc si-a retras, luna trecuta, cei aproximativ 30.000 de militari din Liban. Favoriti pentru castigarea alegerilor sunt reprezentantii "Lista martirului Rafik Hariri", organizatie musulmana sunita, din care face parte si partidul "Miscarea pentru Viitor" a fiului fostului premier, Saad Hariri. Analistii politici apreciaza ca "Lista martirului Rafik Hariri" va obtine cele mai multe voturi in capitala Beirut si va forma unul dintre cele mai puternice grupuri politice in Parlament. Adeptii lui Hariri promit redresarea economica a tarii, unitatea nationala si spun ca vor lupta impotriva coruptiei, relateaza BBC.

Pana in urma cu cateva luni, Saad Hariri, in varsta de 35 de ani, conducea o afacere a familiei in Arabia Saudita. Uciderea tatalui sau si izbucnirea "revolutiei cedrilor" l-au determinat pe Saad sa se implice in viata politica. Tanarul politician s-a impus imedit ca un actor influent pe scena politica din Orientul Mijlociu.

Principalii contracandidati ai lui Hariri sunt reprezentantii gruparilor Hizbollah (organizatie considerata terorista de catre Statele Unite) si Amal, militii siite pro-siriene, care au o mare influenta in sudul Libanului.

Alt participant la alegerile parlamentare este generalul Michel Aoun, fost premier in perioada razboiului civil. Aoun, un crestin maronit, a revenit luna trecuta in Liban, dupa 15 ani de exil. El n-a reusit sa formeze o alianta cu Saad Hariri, desi ambii au opinii politice anti-siriene.

Unii analisti politici se asteapta ca in pofida retragerii armatei siriene, Hizbollah sa-si pastreze si chiar sa-si dezvolte puterea armata. "Sunday Telegraph" noteaza ca Iranul face presiuni politice asupra Siriei, pentru a-si pastra influenta politica in Liban. Obiectivul Teheranului ar fi folosirea Hizbollah pentru atacarea Israelului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.