George W. Bush i-a dat luni succesorului sau in functie Barack Obama un sfat, iar publicului o idee despre cum va fi perioada de dupa o presedintie extrem de agitata, relateaza AFP.

"Vor fi dezamagiri, acest lucru vi-l garantez. Insa este o munca exaltanta si atat de profunda, incat dezamagirile vor fi ceva mionor, dar, uneori, cele mai mari dezamagiri vin tocmai de la cei care spun ca va sunt prieteni", a declarat Bush, potrivit NewsIn.

Bush si-a respectat principiul, la ultima sa conferinta de presa ca presedinte, de a-si apara anii de presedintie, pe care ii incheie cu un record de lipsa de popularitate. El nu a comentat intentiile celui care va urma, in aceasta predare a puterii care este una dintre cele mai delicate din istoria SUA.

In plus, Bush nu a vrut nici sa faca vreun anunt important, care oricum parea improbabil, avand in vedere ca mai are opt zile pana la retragere.

Una dintre ultimele decizii importante care mai tineau de Bush - a cere Congresului sa deblocheze 350 miliarde de dolari pentru a se face fata crizei economice - a fost facuta publica dupa conferinta de presa, de purtatorul de cuvant Dana Perino.

Bush mai poate, pana la 20 ianuarie, sa faca uz de prerogativele sale si sa acorde cateva gratieri, de exemplu fostului colaborator al vicepresedintelui, Lewis Libby, dar Bush a refuzat sa faca declaratii pe acest subiect.

El a raspuns la intrebarea unei jurnaliste de la New York Times despre greselile pe care le-a comis in cei opt ani marcati de grele incercari. El le-a admis si si-a asumat majoritatea. Insa a schitat si o imaginea privitoare la ceea ce il asteapta pe Obama.

Obama va simti greutatea presedintiei "de cand va intra in Biroul Oval. In orice caz, eu in acel moment am simtit-o", a spus Bush, glumind ca el, departe de a avea calitatile de orator ale lui Obama, era prea concentrat pe discursul de la investire pentru a se gandi la realitatile functiei.

Bush s-a declarat "norocos" ca va sta in primul rand la "acest moment istoric" - depunera juramantului de catre primul presedinte de culoare al SUA.

El l-a avertizat pe Obama ca va fi dur criticat " si va trebui sa faca ce crede ca este corect, pentru ca altfel nu vad cum ar putea trai impacat cu el insusi".

Bush se va intoarce la 20 ianuarie in Texas, unde spune ca se va putea uita cu mandrie in oglinda. La 21 ianuarie se va trezi la ferma din Crawford si va face cafea pentru sotia sa, Laura, a spus el. Pentru prima data de multa vreme, nu va mai avea briefingul matinal despre amenintarile ce planeaza asupra tarii.

Bush si-a declarat deja intentia de a se consacra institutului sau politic din Dallas, ce ii promoveaz ideile, si de a scrie o carte. Va reveni la birou de la 21 ianuarie. "Nu ma pot imagina pe o plaja, cu o palarie uriasa de pai si cu o camasa cu model hawaian. Mai ales de cand nu mai beau", a incheiat presedintele in exercitiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.