Romania a exportat, in 2007, catre Israel, arme in valoare de 17 milioane de euro, situandu-se astfel intre primii trei exportatori, dupa Franta si Germania.

Informatiile provin dintr-un raport al UE privind licentele pentru exporturi de arma, citat de EUobserver, tara noastra aflandu-se astfel pe locul trei, dupa Franta, cu 126 de milioane de euro, si Germania, cu 28 de milioane de euro.

In total, potrivit raportului citat de EUobserver, in 2007 statele UE au acordat licente pentru export de arme in valoare de 200 de milioane de euro catre Israel, iar Franta se detaseaza ca principal furnizor de arme pentru acest stat, transmite NewsIn. Optsprezece state membre au aprobat 1.018 licente de export de arme destinate Israelului.

Astfel, in 2007, Israelul a importat din Bulgaria, Romania, Germania, Polonia si Marea Britanie arme de mici dimensiuni si munitie in valoare de 12 milioane de euro.

Ce parere aveti despre despre razboiul din Gaza? Sunt armele solutia? Asteptam comentariile voastre pe forum!

Armament care presupune manevrarea de catre doua-trei pesoane, de exmplu bombe, torpile si alte materiale explozive, in valoare de 23,5 milioane de euro, a fost importat de catre Israel din Romania, Cehia, Germania si Slovenia.

Totodata, potrivit raportului citat, Belgia, Franta si Romania au trimis Israelului materiale pentru flota aeriana in valoare de 18,5 milioane de euro, dintre care exporturile Parisului se ridica la 10 milioane de euro.

Intr-o a patra categorie la care face referire raportul UE este incadrat "echipamentul electronic" - referindu-se la materiale electronice modificate pentru uz militar, echipamente de navigatie, sisteme pentru bruiarea satelitilor. Germania a exportat astfel de echipamente in valoare de cinci milioane de euro, iar Franta in valoare de 89 de milioane.

UE are din 1998 un cod de conduita privind exporturile de arme, dar acesta este supervizat la nivel national, nu de la Bruxelles. Opozitia din Marea Britania a facut un apel catre guvernul britanic de a opri astfel de exporturi catre Israel si a cerut sa faca presiuni ca toate tarile UE sa faca acelasi lucru. Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe britanic a explicat ca exporturile de arme "nu primesc licenta daca se considera ca ar exista un risc ca acestea sa fie folosite pentru agresiune pe plan extern sau pentru represiuni interne".

"Respingem licente despre care se ajunge la concluzia ca prezinta un astfel de risc, iar orice cerere privind Israelul este evaluata in baza acestor consideratii", a mai spus oficialul britanic.

Suedia si alte opt state europene nu au livrat nimic statului israelian.

Pe intreg teritoriul UE au fost respinse numai 28 de licente de export de arme pe motive de respectare a drepturilor omului, securitate interna sau stabilitate regionala.

Aproape o treime dintre cei 689 palestinieni ucisi de armata israeliana pana miercuri in ofensiva impotriva Hamas din Fasia Gaza erau copii si adolescenti cu varste sub 16 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.