Edmund Stoiber, liderul Uniunii Crestin-Sociale(CSU), aliatul din landul Bavaria al crestin-democratilor germani, incearca sa-si impuna punctul de vedere pentru ca tratatele de aderare ale Romaniei si Bulgariei sa nu fie ratificate pentru moment in Bundestagul de la Berlin, informeaza in numarul de joi cotidianul "Handelsblatt".

Seful CSU crede ca aderarea celor doua tari la UE la 1 ianuarie 2007 nu poate fi finantata si, mai mult, se teme ca UE va importa prin aceasta extindere coruptie, in special din Romania. Potrivit cotidianului citat, planul lui Stoiber vizeaza aplicarea clauzei de salvgardare, inclusa in tratatele de aderare ale celor doua tari, conform careia integrarea poate fi aminata cu un an in cazul in care reformele din Romania si Bulgaria nu inregistreaza progresele dorite. "Handelsblatt" il citeaza totodata pe liderul grupului popular din Parlamentul European, Hans Gert Pöttering, care isi sustine colegii din Germania pentru viitoarele alegeri anticipate, afirmind ca un guvern conservator la Berlin ar controla cu mai multa rigoare procesul reformelor din Romania si Bulgaria decit actualul guvern de stinga.

Concomitent, un alt membru al grupului popular, citat de "Handelsblatt", afirma ca, daca tratatul constitutional va fi respins duminica in Franta, PPE considera ca trebuie sa se dezbata rapid un program pentru viitorul UE.