Un document apartinand FBI, declasificat si dat publicitatii in urma cu doua zile, repune pe tapet scandalul declansat, la 9 mai, de saptamanalul american "Newsweek". Articolul, care a pus pe jar administratia Bush, incrimina abuzurile comise de militarii americani asupra detinutilor de la baza navala Guantanamo, intre cele mai teribile fiind aruncarea Coranului la toaleta.

La presiunile oficialilor care au dezmintit vehement incidentul, publicatia a fost nevoita sa retracteze. Pana zilele trecute, cand a aparut documentul redactat de un agent special al FBI, datand din august 2002. Agentul consemna marturiile unui detinut de la Guantanamo despre aruncarea Coranului la toaleta, ca suprem gest de dispret fata de musulmani si religia lor.

Documentul respectiv a vazut lumina zilei datorita diligentelor Uniunii americane pentru libertati civile. Pasajul scris de agentul FBI suna astfel: "Nu are nimic personal (detinutul - n.n.) impotriva Statelor Unite. Are parte de un tratament rau din partea gardienilor inchisorii. Comportamentul lor e reprobabil. In urma cu cinci luni, gardienii i-au batut pe detinuti. Au aruncat Coranul la toaleta si au tras apa".

Exista si alte documente ale agentilor FBI, care contin declaratii despre abuzurile militarilor americani la Guantanamo, privitoare la Coran, incluzand pana si scene de fotbal cu cartea sfanta pe post de minge. Iar acuzatii despre asezarea Coranului in toalete au mai fost aduse, in ultimii ani, si de alti detinuti si avocati ai acestora, dar Pentagonul a refuzat sa le ia in consideratie.

Guantanamo, un gulag al epocii noastre

Scandalul, revenit in actualitate coincide cu publicarea raportului anual al Amnesty International, care condamna cu duritate Statele Unite, considerandu-le direct responsabile de regresul respectarii drepturilor omului in lume. "Hiperputere politica, militara si economica fara egal, SUA servesc drept model pentru toate guvernele lumii", scrie, in prefata raportului, Irene Khan, secretar general al organizatiei.

"Cand cea mai puternica tara de pe planeta ignora legea si drepturile omului, ii autorizeaza si pe altii sa incalce regulile fara rusine, convinsi ca vor ramane nepedepsiti. Centrul de detentie de la Guantanamo, unde practica detentiei arbitrare si fara limite s-a perenizat in dispretul dreptului international, a devenit un gulag al epocii noastre", adauga Khan.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.