O plaja lunga, cu nisip fin, alb si o linie de coasta superba, imaculata, care se intinde pe trei km. In ciuda acestor coordonate, oraselul Prora, din insula Ruegen, situata in Marea Baltica a Germaniei, nu figureaza in nicio brosura turistica. Potrivit bbc.co.uk, este foarte posibil ca "absenta" din randul statiunilor de top sa aiba legatura cu trecutul intunecat al insulei, de fosta tabara de vacanta nazista.

Autoritatile locale din Ruegen considera ca a venit timpul ca lucrurile sa se schimbe si au obtinut aprobarea planurilor pentru transformarea Prorei intr-o statiune turistica moderna. Statiunea se intinde pe o distanta de cinci km si are pe teritoriul ei cinci vechi cladiri identice, inalte de sase etaje (initial erau opt constructii, dar trei dintre ele sunt in ruine acum).

Nazistii planuiau ucideri in masa si, de asemenea, un turism in masa, ca parte a tentativei lor de a indoctrina intreaga populatie a Germaniei. Vastul complex, proiectat sa gazduiasca 20.000 de vizitatori, facea parte din programul "Putere prin intermediul Bucuriei" ("Kraft durch Freude", KdF).

Scopul era de a furniza activitati de voie pentru muncitorii germani pentru a raspandi propaganda nazista. Planurile includeau un cinematograf, o sala de spectacole, piscine si un debarcader unde vasele KdF sa ancoreze.

Nazistii au inceput constructiile in Prora in 1936. Dar in acelasi timp, Hitler se pregatea de razboi. Normal ca acest lucru era prioritar, si astfel proiectele arhitecturale au fost amanate. In timpul campaniei de bombar­dament a Aliatilor, multi refugiati s-au adapostit la Prora. Dupa razboi, a fost folosita ca avanpost militar pentru armata Germaniei de Est. Insa, dupa unificarea Germaniei din 1990, cladirile au fost abandonate.

Planuri ambitioase

Astazi, zona este in totalitate parasita si in ruine, cu exceptia unui mic muzeu si a unei discoteci. Localnicii o numesc Prora Colosul, deoarece pe teritoriul ei salasluieste o structura arhitecturala gigantica. Sunt sute de camere goale, cu numeroase ferestre sparte de vandali. Dupa ani de discutii, s-a decis transformarea Prorei intr-o statiune moderna de vacanta. Patru din cele cinci cladiri au fost vandute unor investitori particulari si consiliului din Ruegen. O cladire va fi transformata intr-un hostel pentru tineri, cu 500 de camere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.