Viitorul prezentei militarilor straini in Irak, cu exceptia trupelor americane, dupa 31 decembrie 2008 era serios compromis luni de o criza parlamentara fara precedent

"Criza este in plina desfasurare, pentru ca majoritatea deputatilor irakieni vor demiterea presedintelui lor, Mahmoud Machhadani, care i-a jignit saptamana trecuta", a declarat pentru AFP seicul Jamal al-Butih, liderul grupului parlamentar al Listei Nationale Irakiene.

In jurul orei locale 16.00 (15.00, ora Romaniei), Parlamentul s-a reunit in sedinta plenara dupa ce 54 de deputati din 275 au semnat o petitie prin care cereau demiterea presedintelui forului legislativ. Semnatarii fac parte din doua grupuri parlamentare principale - siitii din Alianta Unificata Irakiana (AUI, 85 de deputati) si Alianta Kurda (53 de mandate) - precum si din randul deputatilor independenti.
"Deputatii nu vorbesc despre aceasta chestiune si au uitat total istoria fortelor straine", a declarat un functionar al Parlamentului, care se afla in sala. Insa, fara acest vot asupra unei rezolutii care sa mandateze guvernul pentru a semna acordurile care sa le permita militarilor din coaltie - cu exceptia trupelor americane - sa ramana in Irak, prezenta lor este ilegala dupa expirarea mandatului ONU de la 31 decembrie.

O veritabla cursa impotriva cronometrului a fost demarata, pentru ca Parlamentul ar fi trebuit sa se intruneasca pentru ultima data luni si apoi dupa 30 decembrie, data expirarii mandatului ONU. Un adevarat haos domnea in Parlament, unde mai mult de 150 de deputati din cei 275 erau in Parlament luni seara, informeaza NewsIN.

Miercuri, presedintele Parlamentului, excedat de turnura pe care o luasera discutiile in Parlament, s-a ridicat si a anuntat ca demisioneaza declarand ca deputatii care vor vota impotriva acestei demisii sunt "caini, fii de caini". Ulterior si-a retras demisia si si-a cerut scuze, dar majoritatea deputatilor nu le-au acceptat.

Dupa mai mult de o ora de discutii dure, in timpul carora Machhadani i-a spus unui deputat kurd "tu nu vei decide viitorul meu, intoarce-te in Kurdistan", acuzand alt parlamentar ca este "agentul Israelului", pentru ca a facut o vizita la Tel Aviv, presedintele contestat a parasit sala impotriva circa 50 de deputati. El a anuntat ca sedinta se va relua marti. Circa 100 dedeputati au ramas in sala cu intentia de a continua lucrarile pentru destituirea lui Machhadani.

In timpul sedintei de luni, era prevazut ca deputatii sa voteze o rezolutie care mandata guvernul lui Nuri al-Maliki sa discute si semneze acordurile bilaterale cu tarile coalitiei care sunt prezente in Irak, cu exceptia Statelor Unite.

Potrivit textului, obtinut de AFP de la o sursa parlamentara, "Parlamentul autorizeaza Guvernul irakian sa ia toate masurile care se impun pentru a realiza retragerea completa a fortelor britanice, australiene, romanesti, salvadoriene, estone si cele ale NATO cel mai tarziu la 31 iulie 2009". Textul mandateaza de asemenea Guvernul "pentru a organiza prezenta si activitatile lor pana la retragerea completa din tara".
Americanii, care reprezinta 95% din fortele straine din Irak, au semnat deja un acord bilateral cu irakienii pentru a-si prelungi prezenta pana la sfarsitul anului 2011. Pentru restul coalitiei, dominata de trupele britanice prezente in numar de 4.100, era nevoie de un acord separat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.