Silvio Berlusconi s-a gandit la el insusi cand s-a declarat in favoarea unui regim prezidential si a alegerii directe a sefului statului, a declarat luni ministrul Roberto Calderoli, unul dintre liderii partidului Liga Nordului, care se opune acestei reforme, relateaza AFP.
"A spus acest lucru gandindu-se la el. In plus a spus deja ca viitorul lider al Poporului Libertatii (PDL, coalitia condusa de Berlusconi - n.red.) va fi un tanar. Dar este periculos", a declarat Calderoli, ministrul simplificarii administrative, intr-un interviu acordat La Repubblica, conform NewsIn.

"Daca vorbim de alegerea directa a presedintelui statului, nu suntem de acord", a subliniat reprezentantul Ligii Nordului, principalul aliat al lui Berlusconi, datorita caruia se bucura de majoritatea absoluta in Parlament.

Ministrul, al carui partid se concentreaza pe promovarea federalismului fiscal, a subliniat ca o astfel de modificare a Constitutiei ar trebui aprobata de toate partidele.

Umberto Bossi, presedintele Ligii Nordului, un partid antiimigranti, a denuntat inca de duminica proiectul de reforma, considerand ca nici nu poate fi luat in calcul pentru moment.

"Sunt convins ca un regim prezidential ar fi formula constitutionala care ar aduce cele mai bune rezultate in tara", a declarat el sambata seara, intr-o conferinta de presa de sfarsit de an. "(O astfel de reforma - n.red.) este esentiala, daca vrem sa transformam tara noastra intr-o democratie moderna", a adaugat el.

Seful statului italian este ales in prezent de Parlament si joaca rolul de arbitru intre partide, in cadrul regimului parlamentar aflat in vigoare in Italia.

Dupa intoarcerea sa la putere, in mai 2008, Silvio Berlusconi, in varsta de 72 de ani, a propus o lege care suspenda orice procese in care sunt vizati cei mai inalti patru oficiali din stat - seful Guvernului, presedintele tarii si presedintii celor doua camere ale Parlamentului - pe perioada mandatului lor.

Aceasta noua lege controversata, a antrenat suspendarea unui proces in care era vizat chiar el, impreuna cu fostul sau avocat britanic, David Mills. Parchetul a cerut miercuri patru ani si opt luni de detentie pentru Mills.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.