Noul cadru juridic abordeaza o serie ampla de probleme, pentru a se asigura ca jucariile nu prezinta riscuri pentru sanatate sau risc de leziuni, informeaza un comunicat al CE.
Consumatorii vor avea garantia ca jucariile vandute in UE indeplinesc cele mai stricte cerinte de siguranta din lume, in special in ceea ce priveste utilizarea substantelor chimice.

Cadrul juridic imbunatateste normele existente privind comercializarea jucariilor produse si importate in UE, in scopul de a reduce accidentele asociate jucariilor.

De acum incolo, produsele chimice care pot sa provoace cancerul, sa modifice informatiile genetice sau sa afecteze reproducerea, asa-numitele substante CMR (cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere) nu mai pot fi utilizate pentru fabricarea partilor accesibile ale jucariilor. Pentru anumite substante, cum ar fi nichelul, valorile limita acceptabile au fost reduse, in timp ce metalele grele deosebit de toxice, ca plumbul sau mercurul, nu mai pot fi utilizate in mod intentionat pentru fabricarea jucariilor. Substantele parfumante alergenice fie sunt interzise cu desavarsire, daca au un potential alergenic ridicat, fie trebuie sa fie indicate pe eticheta de pe jucarie daca au un potential alergenic numai pentru unii consumatori.

Sunt consolidate normele care protejeaza copiii de sufocarea provocata cu parti de jucarii, in special cu partile de dimensiuni reduse, printre altele, pentru a combate noul risc pe care il prezinta jucariile de tipul celor cu ventuze.

Jucariile prezente in produsele alimentare sau incorporate intr-un produs alimentar trebuie sa prezinte propriul lor ambalaj. Sunt interzise jucariile care fac corp comun cu un produs alimentar in momentul consumului (de exemplu „acadelele cu surpriza”) astfel incat este necesara consumarea produsului alimentar inainte de a avea acces direct la jucarie.

Pentru a preveni accidentele, avertismentele trebuie sa fie inscrise pe jucarii intr-un mod vizibil, usor lizibil si intr-un limbaj usor de inteles de catre consumatori. Avertismentele care contrazic destinatia jucariei sunt interzise, in special avertismentul „contraindicat copiilor mai mici de 36 de luni”, pe jucarii care sunt destinate in mod clar acestui grup de varsta. Jucariile prezente in produsele alimentare sau incorporate intr-un produs alimentar poarta inscriptia: „Contine o jucarie; se recomanda supravegherea unui adult”.

De asemenea, obligatiile producatorilor si importatorilor de jucarii devin mult mai stricte. Inainte ca un producator sa testeze daca jucaria produsa respecta cerintele de siguranta din directiva, acesta trebuie sa efectueze o evaluare a sigurantei jucariei si sa precizeze informatii tehnice mai cuprinzatoare pentru toate produsele fabricate, inclusiv informatii despre produsele chimice utilizate, care sa permita ca autoritatile de supraveghere a pietei sa stabileasca trasabilitatea. Importatorii trebuie sa verifice daca producatorii au efectuat in mod corect evaluarea conformitatii jucariilor si, daca este cazul, sa efectueze, la randul lor, teste aleatorii.

Statele membre au obligatia de a se asigura ca autoritatile de supraveghere a pietei efectueaza controale adecvate la frontierele externe ale UE si in interiorul UE, inclusiv inspectii la sediile tuturor operatorilor economici, pentru a asigura ca jucariile periculoase sunt interzise sau retrase imediat.

Autoritatile de supraveghere a pietei au dreptul de a distruge jucariile, care prezinta un risc grav.

„Sanatatea si siguranta copiilor sunt pretioase si cer cea mai inalta protectie posibila. Imi exprim satisfactia pentru faptul ca UE a reusit sa ajunga in timp record la un acord cu privire la aceste norme solide si foarte cuprinzatoare privind siguranta jucariilor. Noile norme includ cele mai recente standarde de sanatate si siguranta. Legislatorii au facut tot ce le statea in putinta pentru a garanta siguranta jucariilor pentru copii.”, a declarat Vicepresedintele Günter Verheugen, responsabil cu politica privind intreprinderile si industria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.