Ministerul Afacerilor Externe a luat act de decizia autoritatilor de la Londra de a mentine restrictiile privind accesul fortei de munca din Romania si Bulgaria pe piata fortei de munca din Marea Britanie si isi exprima dezamagirea profunda in legatura cu aceasta masura.
MAE considera ca mentinerea restrictiilor este contrara spiritului Strategiei de la Lisabona, ale carei obiective, acceptate atat de Marea Britanie cat si de Romania, vizeaza crearea mai multor locuri de munca si eliminarea obstacolelor care inca ingradesc mobilitatea lucratorilor in interiorul Uniunii.

In opinia MAE, nu este de estimat producerea unei presiuni din partea romanilor pe piata muncii din Marea Britanie, care sa justifice masuri de protectie, se arata intr-un comunicat de presa.

In cursul acestei dimineti, secretarul de stat Raduta Matache a prezentat pozitia autoritatilor romane si in cadrul unei discutii avute la sediul MAE cu ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, in cadrul careia, acesta a informat asupra hotararii autoritatilor britanice. Ambasadorul britanic a mentionat ca urmatoarea reevaluare a deciziei va avea loc in decembrie 2009 si a comunicat ca numarul de locuri prevazut anual pentru cetatenii romani in cadrul schemei de lucratori sezonieri in agricultura va creste de la 16.250 la 21.250.

Ambasadorul Marii Britanii a precizat ca decizia nu este indreptata impotriva cetatenilor romani, fiind strict motivata de situatia economica interna, pe fundalul crizei economice si financiare globale si a subliniat excelenta cooperare romano-britanica in toate domeniile, inclusiv in domeniul politienesc si judiciar.

Secretarul de stat roman a aratat ca datele statistice arata ca in Marea Britanie sunt putini cetateni romani, in jur de 1% din totalul cetatenilor straini din aceasta tara si a subliniat contributia pozitiva pe care acestia o au la dezvoltarea economica a tarii de resedinta.

Totodata, Raduta Matache a mentionat tendinta crescatoare a cetatenilor romani de a se reintoarce in Romania, precum si politicile guvernamentale de incurajare a acestui proces.

Ambele parti au fost de acord ca obiectivul comun al Romaniei si al Marii Britanii, atat in plan bilateral cat si cadrul UE si NATO, ramane promovarea unui parteneriat strans. Cele doua parti vor actiona in comun pentru valorificarea multiplelor oportunitati de cooperare, astfel incat decizia privind accesul pe piata fortei de munca sa nu afecteze dezvoltarea relatiilor romano-britanice.

Criza: Olanda nu primeste muncitori romani si bulgari

CE incurajeaza libera circulatie a muncitorilor romani


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.