Peste 2.500 de politisti si jandarmi supravegheaza marile magazine, garile si aeroporturile din Paris. Efectivele fortelor de ordine au fost suplimentate.

La o zi dupa ce o grupare necunoscuta - Frontul Revolutionar Afgan - a anuntat ca a amplasat cinci dispozitive cu explozibil in cunoscutul magazin Printemps din centrul Parisului, autoritatile franceze au intrat in alerta.

Michele Alliot-Marie, ministrul de Interne, a anuntat intarirea efectivelor de politisti si jandarmi din jurul marilor magazine cu 500 de persoane, respectiv un total de 2.500 de persoane pentru garantarea securitatii in perioada Sarbatorilor.

La randul sau, seful politiei din Paris, Michel Gaudin, a suplimentat dispozitivul exceptional al functionarilor in civil si in uniforma in toata regiunea Ile-de-France.

In acelasi timp, aproximativ 1.500 de agenti, majoritatea politisti de proximitate, au fost mobilizati pentru a garanta securitatea in Halles, pe Champs-Elysee, in jurul garii Montparnasee si in cartierele de lux din Piata Vendome si pe Avenue Montaigne. Masuri similare au fost luate si la Marsilia, Lyon sau Lile.

Pe de alta parte, pana la 18 ianuarie, in cartierul unde se afla marile magazine de pe bulevardul Haussmann vor fi marite patrulele, in timp ce un camion va fi transformat in comisariat mobil, care va fi ajutat de 630 de politisti din noua unitati ale Companiei nationale de securitate.

“Pista islamista”, incerta

In acest context, politia si jandarmeria s-au intalnit ieri la Ministerul de Interne cu reprezentantii marilor magazine, ai transporturilor publice si ai aeroporturilor din Paris.

Mobilizarea autoritatilor franceze vine dupa descoperirea, marti dimineata, a unor explozibili in marele magazin Printemps din capitala.

Actul a fost revendicat, intr-o scrisoare transmisa AFP, de gruparea Frontul Revolutionar Afgan, care cere retragerea trupelor franceze din Afganistan. Expertii si oficialii din Hexagon pun insa sub semnul intrebarii originea islamista a misterioasei revendicari.