Presedintele american in exercitiu George W. Bush lasa justitia irakiana sa hotarasca daca il va pedepsi sau gratia pe jurnalistul care a aruncat cu pantofii in el, adaugand ca nu are niciun resentiment, a declarat marti purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Dana Perino, citata de AFP.

Perino a declarat ca Bush este multumit de protectia oferita de serviciile de securitate, in pofida semnelor de intrebare ridicate in acest sens in urma incidentului de duminica. "Presedintele considera ca Irakul este o tara suverana, democratica, irakienii vor urma procedurile lor. Dar (...) presedintele nu simte ranchiuna dupa acest incident", a precizat Perino cand a fost intrebata daca Bush considera ca Muntazer al-Zaidi ar trebui pedepsit.

"Chiar am trecut la altceva", a replicat purtatoarea de cuvant, desi imaginile cu incidentul, care au facut inconjurul lumii, risca sa ramana simbolul ultimei vizite a lui Bush in Irak, in calitate de presedinte al Statelor Unite.

In ceea ce priveste o eventuala gratiere, "trebuie sa fie decizia premierului (irakian - n.red.)", a adaugat Perino,precizand ca nu stie ce prevede Constitutia irakiana in aceasta privinta.

Muntazer al-Zaidi a fost internat marti, cu rani la un brat si la coaste, a dezvaluit fratele jurnalistului irakian. "A fost internat la spitalul Ibn Sina, pentru ca are bratul si coastele rupte, si prezinta mai multe rani la ochi si la picior", a explicat Durgham al-Zaidi.

La Washington, Departamentul de Stat a avertizat ca va condamna eventuale violente comise de fortele de ordine asupra jurnalistului dupa incidentul de la Bagdad.

"Condamnam orice recurs inutil la forta impotriva unui jurnalist", a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Robert Wood, adaugand ca nu stie daca al-Zaidi a fost, intr-adevar, lovit. "Daca asa s-a intamplat, condamnam" gestul, a dat asigurari Wood.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.