Cinci incarcaturi de explozibili au fost dezamorsate in marti dimineata intr-un mare magazin din Paris, a informat o sursa din politie.

Explozibilii descoperiti intr-un mare magazin din Paris erau "relativ vechi" si fusesera ascunsi in bazinul uneia dintre toalete, a declarat ministrul francez de interne Michele Alliot-Marie, potrivit NewsIn.

"Explozibilii nu aveau detonator, ceea ce arata ca nu a existat riscul unei explozii", a spus oficialul, care a mers la fata locului.

Descoperirea, in plin centru comercial al Parisului, cu mai putin de 10 zile inainte de Craciun, intervine in contextul in care Franta este amenintata direct, din cauza prezentei sale militare in Afganistan, potrivit AFP.

Cele cinci pachete cu dinamita au fost descoperite de un caine de politie, exact in locul anuntat intr-o scrisoare de revendicare primita de AFP in cursul diminetii. In scrisoare, gruparea Frontul Revolutionar Afgan semnala ca "mai multe bombe" au fost amplasate "in magazinul Printemps homme Haussmann" si cerea retragerea trupelor franceze din Afganistan. In prezent, 2.800 de militari francezi sunt desfasurati in Afganistan.

"Transmiteti acest mesaj presedintelui vostru, sa isi retraga trupele din tara noastra (Afganistan - n.red.), inainte de sfarsitul lunii februarie 2009, in caz contrar, vom trece la actiune in marile voastre magazine de capitalisti si, de aceasta data, fara sa va avertizam", potrivit scrisorii.

Mesajul de revendicare a precizat ca o bomba, care urma sa explodeze pana miercuri, se afla la "etajul al treilea, la toaleta". "Daca nu va interveni nimeni pana miercuri, 17 decembrie, vor exploda", afirma gruparea.

Miercuri, o persoana necunoscuta a sunat la AFP si a anuntat ca o bomba va exploda in magazinul Printemps, fara a oferi alte detalii.

Cele trei magazine ale lantului Printemps din Paris au fost evacuate de politie, ca masura de precautie.
Departamentul antiterorism al politiei din Paris a fost sesizat si a ridicat de la sediul AFP scrisoarea de revendicare.

Aflat la Parlamentul European de la Strasbourg, presedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut marti "vigilenta" si "fermitate" in fata terorismului, subliniind ca este nevoie de prudenta. "Fiecare dintre noi trebuie sa fie foarte prudent in reactii", a declarat Sarkozy, intr-o conferinta de presa sustinuta la Parlamentul European de la Strasbourg. "Convingerea mea nu s-a schimbat din 2002 (...), vigilenta in fata terorismului este singura abordare posibila: vigilenta pentru ca, din pacate, orice se poate intampla si fermitate pentru ca nu facem compromisuri cu terorismul", a adaugat el.

Seful statului francez a precizat ca "politia analizeaza natura produselor descoperite" si "natura revendicarii".

Intr-o inregistrare video, datand din luna august, dar difuzata in noiembrie, un lider militar al talibanilor a amenintat ca va lansa atacuri in Paris, daca francezii nu se vor retrage din Afganistan. Inregistrarea continea si revendicarea unei ambuscade datand din 18 august, in cursul careia au fost ucisi 10 soldati francezi, in Afganistan. "De aceasta data nu am ucis decat 10 francezi, ceea ce le transmite un mesaj francezilor: daca nu revin asupra greselii lor si nu se retrag din Afganistan, reactia noastra va fi auzita la Paris", spunea in inregistrare un lider militar taliban, Farouq Akhoun Zadeh.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.