Un participant la proteste explica motivele reale pentru care grecii au iesit in strada. Moartea adolescentului ucis de politie a fost doar scanteia care a aprins revolta. Coruptia politicienilor si saracia sunt adevaratele cauze ale protestelor.

Uciderea adolescentului de 15 ani Aleksis Grigoropoulos a fost picatura care a umplut paharul problemelor din Grecia. Dupa incidentele in urma carora Aleksis a fost ucis, colegii sai de scoala au vrut sa protesteze fata de actiunea politiei, pentru ca este de notorietate ca politia din Grecia este foarte violenta si nu respecta drepturile omului.

Situatia a scapat treptat de sub control, iar incet-incet, totul s-a transformat aproape intr-un razboi in intreaga tara: tineri, studenti, profesori, parinti, toti au iesit in strada si au protestat fata de interventia in forta a politiei, dar si fata de Guvernul de la Atena.

Haosul a pus stapanire pe marile orase, iar acolo unde este haos, este si anarhie. Lucrurile s-au inrautatit in momentul in care grupuri de tineri au inceput sa arunce cu pietre sau sa sparga geamuri, iar oamenii saraci au profitat de ocazie si au furat haine, pantofi sau calculatoare din magazinele incendiate.

Si dreapta, si stanga sunt vinovate

Oamenii au inceput sa iasa masiv in strada pentru a-si exprima nemultumirea fata de Guvernul lui Costas Karamanlis. Demisia premierului conservator nu va rezolva problemele grecilor, la fel daca ar veni la putere socialistul George Papandreou.

Acesta si partidul sau s-au aflat la guvernare timp de aproape 20 de ani si situatia era cam la fel. Nemultumirile s-au accentuat acum pentru ca grecii lucreaza pentru numai 600 de euro pe luna, iar preturile au explodat, in special dupa trecerea la moneda europeana. In plus, tot mai multe scandaluri financiare au fost dezvaluite luna aceasta.

Presa din Grecia a acordat spatii largi afacerilor imobiliare dintre statul grec si bogata manastire Vatopedi, de pe Muntele Athos, in urma careia doi ministri din Guvernul Karamanlis au fost demisi.
Un scandal similar este acum in atentia jurnalistilor de la Atena, care au relatat despre sprijinul primit de manastirea Toplou din Creta pentru a castiga un proces in fata statului grec in vederea recuperarii a 2.600 de hectare de teren.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.