Un acord de asociere a fost incheiat in 2004, dar nu fusese semnat de statele din UE din motive politice.
Presedintele organismului de stat pentru planificare, Tayssir Raddaoui, si directorul adjunct al CE pentru afaceri externe, Hugo Mingarelli, au parafat textul, care trebuie semnat in prima jumatate a lui 2009.

"Este un pas esential in relatiile cu UE", potrivit unui comunicat.

Siria era una dintre ultimele tari din Parteneriatul euro-mediteranean care nu semnase un astfel de acord, ce permite primirea unui ajutor financiar, in schimbul angajamentului de continuare a anumitor reforme economice.

Luna trecuta, CE a promis sa propuna in curand tarilor din UE un acord de asociere cu Siria, in urma stabilirii de relatii diplomatice cu Libanul.

Comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, a salutat "recentele evolutii pozitive din politica regionala siriana" citand "stabilirea de relatii diplomatice cu Libanul si negocierile de pace indirecte cu Israelul" lansate in mai. Negocierile de pace au fost intrerupte in iulie, din cauza problemelor politice interne ale Israelului.

Relatiile Siria-UE au inceput sa se normalizeze prin vizita presedintelui francez Nicolas Sarkozy la Damasc in septembrie, prima a unui lider occidental in aceasta tara in ultimii cinci ani.