Un raport al guvernului american care nu a fost dat publicitatii arata ca eforturile Statelor Unite de a reconstrui Irakul reprezinta un esec in valoare de 100 de miliarde de dolari

Eforturile de reconstructie au fost paralizate de birocratie si necunoasterea societatii irakiene, arata raportul de 513 pagini, care face istoricul ajutorului american pentru Irak, scrie sambata cotidianul New York Times in pagina sa electronica, citat de NewsIn.

Cand programul de reconstructie a Irakului a inceput sa treneze, in special in ceea ce priveste refacerea fortelor de politie si armatei irakiene, Pentagonul a inceput sa "umfle" cifrele pentru a acoperi esecurile, continua raportul. Astfel, un pasaj din document il citeaza pe fostul secretar de stat Colin Powell plangandu-se ca dupa invazia din Irak din 2003, Departamentul Apararii "a tot inventat cifre ale fortelor de securitate irakiene". "Numarul urca cu 20.000 pe saptamana! Acum avem 80.000, acum avem 100.000, acum avem 120.000", critica Powell.

Concluziile evidente, arata raportul, sunt ca administratia americana nu are nici strategia, nici structurile necesare pentru a se lansa intr-un asemenea program de reconstructie, cel mai important de dupa planul Marhall, dupa al Doilea Razboi Mondial.

La jumatatea anului 2008, se cheltuisera 117 miliarde de dolari pentru reconstructia Irakului, dintre care 50 de miliarde din banii contribuabililor americani, continua documentul. Eforturile de reconstructie nu au avut alt rezultat decat de a repara distrugerile provocate de invazie si jafurile care au urmat, scrie New York Times.

Intitulat "Lectii dificile: Experienta reconstruirii Irakului", raportul a fost redactat de biroul inspectorului general special pentru reconstructia Irakului, condus de Stuart W. Bowen Jr., avocat republican care calatoreste des in Irak si are o echipa de ingineri si consultanti acolo. Raportul se bazeaza pe aproximativ 500 de interviuri si peste 600 de audituri, inspectii si anchete. Potrivit adjunctei lui Bowen, raportul va fi prezentat in 2 februarie intr-o comisie a Senatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.