Fostul presedinte cipriot Tassos Papadopoulos, care era reprezentantul aripii radicale a nationalismului cipriot grec, a murit vineri intr-o clinica din Nicosia, la varsta de 74 de ani, a anuntat postul national de radio, citat de AFP.
Papadopoulos, care a fost presedinte al Ciprului pana in februarie, a fost internat la inceputul lunii decembrie la spitalul general de la Nicosia suferind de probleme respiratorii acute. Medicii i-au pus diagnosticul de cancer pulmonar, declarase atunci seful unitatii de terapie intensiva, Theodoros Kyprianou, intr-un comunicat.

Tassos Papadopoulos, care reprezinta aripa dura a nationalismului cipriot grec, a fost invins inca din primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, castigate de comunistul Demetris Christofias. El candida pentru un al doilea mandat.

Papadopoulos a aparut in anul 2004 in lacrimi in fata camerelor de luat vederi pentru a le cere compatriotilor sai sa refuze un plan pentru reunificarea insulei, propus de secretarul general al ONU din perioada respectiva, Kofi Annan. La scurt timp dupa aceea, cipriotii greci au respins in masa proiectul, acceptat de cipriotii turci.

Fostul presedinte era un fumator inrait, iar sanatatea sa a fost subiectul mai multor speculatii la finalul campaniei electorale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.