Papadopoulos, care a fost presedinte al Ciprului pana in februarie, a fost internat la inceputul lunii decembrie la spitalul general de la Nicosia suferind de probleme respiratorii acute. Medicii i-au pus diagnosticul de cancer pulmonar, declarase atunci seful unitatii de terapie intensiva, Theodoros Kyprianou, intr-un comunicat.

Tassos Papadopoulos, care reprezinta aripa dura a nationalismului cipriot grec, a fost invins inca din primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, castigate de comunistul Demetris Christofias. El candida pentru un al doilea mandat.

Papadopoulos a aparut in anul 2004 in lacrimi in fata camerelor de luat vederi pentru a le cere compatriotilor sai sa refuze un plan pentru reunificarea insulei, propus de secretarul general al ONU din perioada respectiva, Kofi Annan. La scurt timp dupa aceea, cipriotii greci au respins in masa proiectul, acceptat de cipriotii turci.

Fostul presedinte era un fumator inrait, iar sanatatea sa a fost subiectul mai multor speculatii la finalul campaniei electorale.