Portugalia le-a cerut partenerilor sai din Uniunea Europeana sa accepte sa gazduiasca detinuti de la inchisoarea Guantanamo, pentru ca aceasta sa poata fi inchisa, a declarat joi ministrul de externe portughez, citat de Reuters.

Intr-o scrisoare adresata celorlalte membre UE, ministrul Luis Amado a declarat ca Europa ar trebui sa-i trimita viitorului presedinte american, Barack Obama, un semnal clar ca este dispusa sa gazduiasca detinuti, ajutand astfel la inchiderea centrului de detentie american din Cuba.

"A venit momentul pentru UE sa ia pozitie" in acest sens, precizeaza scrisoarea. "In numele principiilor si al coerentei, ar trebui sa trimitem un semnal clar ca suntem dispusi sa ajutam Guvernul american (sa inchida Guantanamo - n.red.), si anume prin primirea detinutilor", a scris Amado.

Circa 255 de prizonieri se afla la Guantanamo, inclusiv 50 de detinuti pe care Statele Unite s-au aratat dispuse sa ii puna in libertate, dar pe care nu ii pot repatria de teama ca vor fi torturati si persecutati in tarile lor de origine.

Obama a anuntat ca va inchide centrul de detentie, considerat o pata pe reputatia Statelor Unite de tara ce respecta drepturile omului, si ca va muta procesele prizonierilor de la Guantanamo suspectati de terorism in tribunalele civile sau militare obisnuite din tara.

Amado, care a declarat ca Portugalia este dispusa sa primeasca detinuti de la Guantanamo, a adaugat ca a existat permanent "un consens clar (in Europa - n.red.) cu privire la necesitatea de a inchide acest centru de detentie".

Organizatia mondiala pentru drepturile omului Amnesty International s-a alaturat apelului Portugaliei ca statele UE sa primeasca detinuti de la Guantanamo, apreciind ca Lisabona a dat un "exemplu de curaj" declarandu-se dispusa sa faca acest lucru.

"UE si statele europene ar trebui sa dea un exemplu de leadership si sa raspunda apelului Portugaliei de a lua sub protectia lor detinuti de la Guantanamo care nu se pot intoarce in tarile lor de origine", a cerut Amnesty International intr-un comunicat.

"Guvernele din Europa ar trebui sa urmeze exemplul curajos al Portugaliei si sa contribuie la solutia care va pune capat scandalului din domeniul drepturilor omului care este Guantanamo", a declarat Daniel Gorevan, coordonatorul campaniei Amnesty "Combaterea terorismului prin justitie".

Asociata britanica pentru apararea detinutilor "Reprieve" s-a declarat incantata de initiativa Portugaliei. "Este prima tara membra UE care ofera asistenta intr-un mod atat de direct, dar Reprieve spera ca si alte tari vor urma acest exemplu", a precizat asociatia intr-un comunicat.

Centrul de detentie Guantanamo, situat la o baza navala americana din Cuba, este destinat persoanelor suspectate de Statele Unite ca ar avea legaturi cu al-Qaida sau talibanii. Inchisoarea a devenit simbolul exceselor din "razboiul impotriva terorismului" lansat de George W. Bush si este foarte criticat de comunitatea internationala.

Peste 800 de persoane au fost inchise la acest centru, a carui legitimitate este contestata de la deschiderea sa, in ianuarie 2002. Majoritatea au fost detinuti ani de zile fara a fi inculpati sau judecati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.