Pioniera a votului prin internet, Estonia a decis joi sa le ofere alegatorilor sai posibilitatea de a vota cu ajutorul telefonului mobil, relateaza AFP.

Parlamentul eston a adoptat joi o lege care autorizeaza votul prin telefon incepand din 2011, la sase ani de la primul vot prin internet.

"Sistemul care le permite oamenilor sa participe la alegeri cu ajutorul telefonului mobil este total securizat", a spus Liia Hanni, care se ocupa de acest proiect.

"Acest lucru nu inseamna ca va fi suficient sa ai un telefon mobil, de orice fel, sau ca va fi posibil sa votezi printr-un text", a explicat ea.

Conform proiectului, numai alegatorii echipati cu telefoane mobile furnizate cu cartele SIM certificate vor putea participa la acest tip de vot. Aceste cartele vor permite verificarea identitatii utilizatorului lor, inainte ca aceasta sa intre in sistemul confidential al cadrului electoral.

Plecata de la aproape nimic cand si-a declarat independenta, in 1991, Estonia este acum una dintre cele mai avansate tari din UE in folosirea zilnica a inaltelor tehnologii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.