In satul Los Limites, din Columbia, femeile din regiune confectioneaza diverse genti, iar profitul obtinut il folosesc pentru salvarea unei specii de tamarin, amenintata cu extinctia.
Satenii colecteaza pungi din plastic pe care le taie in mai multe fasii din care croseteaza posete si genti de plaja numite "mochilas". Aceste "mochilas" sunt apoi vandute la preturi cuprinse intre 20 si 50 de dolari bucata. Banii stransi din vanzarea gentilor merg la organizatia Proyecto Titi, care are in ingrijire specia tamarinului salbatic, informeaza Green Daily.

Grupul voluntar din din satul columbian a reciclat aproximativ 700.000 de pungi din plastic din 2004 de cand au inceput aceasta activitate de salvare a micutei specii pe cale de disparitie si au reusit sa confectioneze peste 7.000 de genti.

Iar aceasta initiativa le-a dat satenilor rezidenti in Los Limites o alta cale de obtinere a veniturilor prin reciclarea pungilor de plastic, descurajandu-i de asemenea sa taie copacii si sa captureze tamarinii si sa-i vanda ca animale de companie, astfel incat au de castigat atat maimutele cat si oamenii.

Mochilas aduc anual peste 6.000 de dolari donati organizatiei Proyecto Titi, care ajuta oamenii sa constientizeze ca aceste animale sunt pe cale de disparitie si nu ar trebui capturate si vandute pentru ca nu vor supravietui langa om, precum un caine sau o pisica.

"Toti oamenii din comunitate sunt implicati. Copii ajuta la colectarea pungilor, iar barbatii chiar isi ajuta uneori femeile la crosetat", spune biologul Anne Savage, director la Proyecto Titi. Insa femeile sunt cele care duc tot greul acestui proiect.

Tamarinii sunt o specie de maimute de marimea unei veverite si traiesc in grupuri de pana la 19 indivizi in padurile din nordul Columbiei, in America de Sud, fiind excelent adaptate la resursele de hrana existente in zona: fructe, secretii rasinoase, flori, insecte, seva arborilor. Din cauza faptului ca se reproduc foarte rar, o data pe an, tamarinii nu reprezinta o populatie numeroasa.

Viziteaza si tu Proyecto Titi si invata mai multe despre Tamarinii din Columbia. Arunca un ochi si asupra gentilor confectionate de femeile din Los Limites.

Daca vrei si tu sa explorezi si sa dai voce noii REVOLUTII VERZI care caracterizeaza sec 21, inscrie-te aici: Plenty: The World in Gren.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.