Irakul, care s-a indepartat de spectrul razboiului civil si in care stabilitatea revine treptat, a propus formarea unui bloc economic si de securitate in regiune dupa modelul Uniunii Europene, relateaza NewsIn.

Dezvaluind proiectul la o conferinta de la Washington, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ali al-Dabbagh, a spus ca Irakul este acum capabil sa joace un rol mai important in regiune.

"Este timpul ca Irakul si partenerii sai sa se gandeasca la o noua era in ceea ce priveste rolul Irakului in regiune dupa cinci ani dificili", a spus Dabbagh, intr-un discurs la Institutul american pentru Pace, in fata unui public care a primit planul cu scepticism. Publicarea sa semnaleaza ca Irakul vrea sa se plaseze pe pozitii de egalitate cu tarile vecine, care pana de curand il considerau aproape un stat esuat.

Dabbagh a spus ca grupul de tari vecine Irakului format pentru a ajuta la stabilizarea tarii dupa invazia americana din 2003 nu mai este util si a propus crearea unui "parteneriat economic regional" centrat pe comert, securitate si energie, din care ar face parte, alaturi de Irak, Arabia Saudita, Iran, Kuwait, Iordania, Siria, Turcia si, ulterior, poate tarile din Golf. Potrivit oficialului irakian, discutii informale au avut deja loc cu Siria, Kuwaitul si Turcia, insa nu a precizat care au fost reactiile lor.

"Noul Irak ar putea transforma regiunea in modelul UE. Irakul va juca un rol major de factor de stabilizare", a spus el.

In interiorul acestui spatiu ar fi anulate barierele in calea liberei circulatii a persoanelor si marfurilor, resursele de apa si electricitate ar fi impartite, securitatea ar fi integrata si ar exista acorduri pentru exploatarea in comun a campurilor petroliere si pentru proiecte comune de infrastructura.

Membrii audientei au intrebat in mod repetat daca aceasta initiativa este realista, avand in vedere ca Irakul este considerat in continuare de multi drept o sursa de instabilitate. "Nu este asa de simplu ca pe hartie", a recunosct oficialul irakian. "Aceasta formula are nevoie de timp pentru a unifica interesele si viziunile diferitelor guverne din regiune".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.