Guvernatorul Rod Blagojevich a fost acuzat marti de conspiratie in vederea comiterii de fraude in mijloace electronice si de solicitare de mita, a declarat procurorul Patrick Fitzgerald, citat de Reuters.

Pe langa democratul in varsta de 51 de ani, a mai fost acuzat John Harris, seful personalului sau, pe baza unor acuzatii legate de rolul lui Blagojevich in alegerea unui senator care sa-i urmeze presedintelui Barack Obama. In plus, potrivit declaratiei procurorului, Harris a fost acuzat si ca a obtinut fonduri pentru campanie in schimbul unor actiuni oficiale.

In Illinois, guvernatorul este cel care alege un succesor cand locul de senator devine liber. Obama a demisionat din Senat la scurt timp dupa victoria in alegerile prezidentiale din 4 noiembrie.

Potrivit cotidianului american Chicago Tribune, conversatiile lui Blagojevich au fost inregistrate ca probe in investigatie. Ziarul l-a citat luni pe guvernator spunand: "Daca ma inregistrezi pentru tine sau pentru public, iti pot spuneca orice declar este intotdeauna in concordanta cu legea, iar lucrurile care ma intereseaza sunt mereu in concordanta cu legea".

Potrivit AFP, cei doi au amenintat Chicago Tribune ca nu ii vor mai acorda ajutoare de stat pana ce cotidianul nu va efectua "o epurare a editorialistilor", a precizat procurorul in comunicat.