Avand painea si cutitul ajutoarelor de stat pentru companiile private, premierul rus renationalizeaza ceea ce Boris Eltin a privatizat.
In noiembrie, guvernul rus a castigat disputa cu Oleg Deripaska care dorea sa preia controlul companiei Norilsk, cel mai mare producator mondial de nichel, in cadrul careia detinea deja 25% dintre actiuni. Guvernul Putin a profitat de pierderile financiare ale companiei Rusal, condusa de Deripaska, conditionand acordarea unui imprumut de stat de 45 de miliarde de dolari de acordul oligarhului pentru aservirea Norilsk intereselor puterii. Astfel, guvernul de la Moscova a obtinut numirea in fruntea Norilsk a fostului ofiter KGB Serghei Chemezov, un apropiat al lui Putin din timpul misiunii sale in fosta RDG, in anii ’80. Totodata, Putin a facut primul pas catre visul sau de a constitui un monopol de stat al productiei de metale neferoase, dupa modelul Gazprom.

In urma cu doua luni, cand efectele crizei isi faceau deja simtita prezenta in Rusia, vicepremierul Igor Sechin l-a amenintat pe patronul companiei miniere Uralkali (producatoare de potasiu) cu reinvestigarea unui accident de munca, ce a avut loc in urma cu doi ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.