Secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat ca fiecare zi de dupa atentatele din 11 septembrie este un "12 septembrie", cerand vigilenta in fiecare moment, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Am in continuare teama ca, in fiecare zi, teroristii pregatesc un complot impotriva noastra", a declarat Rice postului de televiziune ABC. Ea a declarat ca, incepand cu 11 septembrie 2001, cand era consilier pentru securitate nationala a presedintelui George W. Bush, "fiecare zi care trece este un 12 septembrie".

"Avem datoria sa fim pregatiti in fiecare moment", pentru ca teroristii pot ataca oricand, a spus ea. "Fara nicio indoiala", un atentat in Statele Unite "ramane cea mai mare amenintare", a afirmat ea.

Pe de alta parte, Rice a minimalizat esecul administratiei in exercitiu de a-l captura pe liderul al-Qaida, Osama ben Laden. "Toata lumea ar vrea sa traiasca ziua cand Osama ben Laden va fi adus in fata justitiei. Dar al-Qaida nu este o organizatie care se sprijina pe un singur om".

Sefa in exercitiu a diplomatiei americane a subliniat progresele realizate, potrivit ei, in lupta impotriva retelei teroriste islamiste. "Cred ca suntem mai capabili acum sa infruntam al-Qaida, sa ii reperam si urmarim pe membrii sai, sa le distrugem retelele de finantare. Si, ceea ce este cel mai important, am capturat sau ucis un mare numar de lideri ai organizatiei", a spus ea.

"Miscarea disciplinata si organizata care a comis atentatele din 11 septembrie nu mai este ceea ce era, desi ramane in continuare periculoasa", a adaugat Rice.

Pe de alta parte, potrivit Reuters, Rice a declarat ca militantii care au comis atacurile recente de la Bombay au folosit teritoriul Pakistanului, desi probabil ca in pregatirea atentatelor au fost implicate elemente "non-statale". "Cred ca nu exista nicio indoiala ca teritoriul a fost pakistanez a fost folosit, probabil de elemente ce nu tin de niciun stat", a spus Rice la CNN, dupa o calatorie in regiune. "Nu cred ca exista dovezi clare ale implicarii oficialilor pakistanezi", a adaugat ea.

Rice a mai spus ca Pakistanul, aliat american care a primit ajutoare americane in valoare de miliarde de dolari pentru a combate grupurile islamiste, trebuie sa faca eforturi mai mari in acest sens. "Am transmis clar Pakistanului ca in atentate au murit si americani si ca Statele Unite se asteapta la cooperare completa din partea Pakistamului si la masuri. Si da, acest lucru este important pentru relatia noastra", a declarat Rice la postul de televiziune Fox News.

Pe de alta parte, presedintele ales Barack Obama considera ca este important ca tensiunile dintre India si Pakistan sa fie atenuate, pentru ca Statele Unite au nevoie de ajutorul Pakistanului in Afganistanul vecin. "Nu putem rezolva situatia din Afganistan fara sa o solutionam pe cea din Pakistan. Ne vom asigura ca India si Pakistanul isi normalizeaza relatiile, daca vrem sa fim eficienti", a declarat Obama la NBC.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.