Inaltul Comisariat Electoral Independent (IHEC) irakian si-a anuntat duminica intentia de a trece la ultima etapa pentru organizarea unui referendum privind autonomia provinciei Basra, strangerea de semnaturi, relateaza NewsIn, citand AFP.

Inaltul Comisariat Electoral Independent (IHEC) irakian si-a anuntat duminica intentia de a strange semnaturi, ultima etapa in vederea organizarii unui referendum pentru autonomie in provincia Basra, plamanul economic al Irakului.

Daca va fi organizat un referendum si daca alegatorii vor aproba autonomia, aceasta provincie sudica, bogata in zacaminte de petrol, va avea aceleasi drepturi ca regiunea autonoma Kurdistanul irakian, care controleaza veniturile din exploatarea petroliera de pe teritoriul sau.

"Alegatorii care sprijina ideea unui referendum pentru formarea unei regiuni vor trebui sa semneze personal si sa prezinte doua acte de identitate, in 34 de centre (de colectare a semnaturilor - n.red.) intre 15 decembrie 2008 si 14 ianuarie 2009", a anuntat intr-un comunicat IHEC, institutia care se ocupa de organizarea si controlarea alegerilor.

Aceast propunere a fost lansata de deputatul Wael Abdel Latif, fost ministru pentru relatiile provinciale si fost guvernator al provinciei, intre 2003 si 2004. In timpul unei prime etape, el a reusit sa prezinte o petitie ratificata de 2% dintre alegatorii provinciei. Ulterior, el trebuie sa obtina sprijinul a 10% dintre cei 1.409.393 de inscrisi, pentru ca IHEC sa permita organizarea unui referendum.

"Daca dupa certificarea semnaturilor, 10% din electorat se pronunta in favoarea unui referendum, acesta va avea loc in decurs de trei luni", da asigurari Comisia electorala. "IHEC va organiza referendumul, iar rezultatele vor fi date publicitatii in termen de 15 zile de la consultare. Pentru a fi validat, trebuie ca 50% dintre inscrisi sa participe", precizeaza comunicatul.

Confrom Constitutiei irakiene, o regiune autonoma are prerogative extinse in materie de guvernare, gestionare a finantelor si organizare a fortelor de securitate.

Basra este a treia provincie ca numar de locuitori, dupa Bagdad si Ninive, insa cea mai bogata din Irak. Veniturile sale reprezinta o parte importanta din bugetul irakian, deoarece 1,8 milioane de barili din totalul de 2,5 milioane produse zilnic in Irak provin din aceasta regiune. In plus, portul din Basra este un punct maritim unic pentru exportul de petrol.

Militiile irakiene si partidele siite s-au confruntat de mai multe ori pentru a controla aceste bogatii.

In martie 2008, premierul irakian Nuri al -Maliki a lansat o operatiune a fortelor de securitate, sprijinite de americani, pentru a pune capat anarhiei din acea zona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.