Mitropolitul Kiril de Smolensk si Kaliningrad, in virsta de 62 de ani, a fost ales sambata succesor interimar al patriarhului Aleksei al II-lea, care a murit vineri, a anuntat un purtator de cuvant, potrivit NewsIn.

Kiril, ales de Sfantul Sinod format din 12 membri, va fi seful interimar al Bisericii pana cand se va organiza, in urmatoarele sase luni, un consiliu pentru alegerea succesorului lui Aleksei al II-lea.
"Mitropolitul de Smolensk si Kaliningrad a fost ales" in cadrul unui scrutin secret, a spus Patriarhia.
Kiril este considerat un reformist in cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Noul patriarh urmeaza sa fie ales in termen de sase luni de un colegiu la care nu vor participa doar episcopi, ci si reprezentanti ai ordinelor monastice si laici. Mai multe nume sunt avansate:
- Mitropolitul Kliment de Kaluga si Borovsk, influent sef al administratiei Bisericii de la Moscova.
- Mitropolitul Kiril de Smolensk si Kaliningrad, influentul sef al departamentuluui pentru relatii externe, responsabil pentru relatiile cu celelalte biserici.
- Mitropolitul Filaret de Minsk, liderul Bisericii ortodoxe a Belarusului.
- Arhiepiscopul Feofan de Stravropol, liderul bisericii ortodoxe din Caucazul rus, regiune cu populatie majoritar musulmana.

Dintre acestia, mitropolitul Kliment este considerat ca fiind cel mai bine plasat pentru a continua traditia de supunere fata de Kremlin pe chestiunile politice si morale. Mai deschis fata de exterior, Kiril nu este apreciat de conservatorii din Biserica si este privit cu suspiciune de Kremlin, potrivit analistilor, insa el are relatii solide in Biserica Ortodoxa a Ucrainei.

Mitropolitul Filaret, si el considerat o persoana competenta, ar putea fi o solutie de tranzitie, avand in vedere varsta sa de 73 de ani.

Pentru specialista in religii Geraldine Fagan de la centrul pentru chestiuni religioase Forum 18 cu sediul la Oslo, succesiunea are putine sanse sa fie transparenta, pentru ca ar lasa sa se intrevada tensiunile din cadrul unei biserici profund nationaliste, uneori antisemite si deseori opusa regulilor seculare. In opinia ei, Kiril va castiga, dar numai in absenta unor ingerinte politice. "Este episcopul cel mai influent, insa alegerea sa ar fi prost primita de numerosi conservatori si ar putea duce la un fel de schisma", a avertizat ea.

"Kiril este cel mai pregatit pentru a fi patriarh", insa sansele sale nu sunt neaparat cele mai mari, pentru ca "puterea rusa nu are nevoie de un patriarh prea independent", a spus Biserica Ortodoxa Ucraineana disidenta, intr-un coomunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.