Premierul italian Silvio Berlusconi a lansat marti un atac virulent impotriva stangii si directorilor unor ziare, spunand ca ar trebui sa le fie "rusine" si "sa-si schimbe meseria", in plina polemica asupra dublarii TVA-ului pentru televiziunea prin satelit, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

In ultimele zile, opozitia l-a acuzat pe Berlusconi, proprietarul a trei posturi de televiziune, de conflict de interese, dupa adoptarea de catre guvernul sau a unei masuri de dublare a TVA-ului pentru abonamentele pentru televiziunea prin satelit.

Pana acum, aceste posturi - reprezentate in proportie de 91% de catre pachetul Sky, detinut de magnatul Rupert Murdoch - beneficiau de un TVA de 10%, fata de 20%, cat este in mod obisnuit.

"Ce rusine! Nu inteleg ziarele, care, in loc sa se intrebe cum se face ca Sky a beneficiat de privilegii, ma ataca pe mine", a spus Berlusconi. "Directorii acestor ziare si oamenii politici de stanga ar trebui sa-si schimbe meseria. Oamenii politici si directorii unor ziare ca La Stampa si Corriere della Sera ar trebui sa-si schimbe meseria", a subliniat el.

"Ziarul tau titreaza astazi <<Berlusconi impotriva Sky>>, ce rusine!", i-a strigat premierul jurnalistului de la La Stampa, care venise cu alti colegi de breasla pentru a discuta cu Berlusconi la revenirea sa de la Tirana.

Vorbind despre stanga, el a spus ca responsabilii ei "ar trebui sa renunte la politica". "Ar trebui sa se ascunda, dupa ce s-au comportat asa. In locul lor, m-as duce acasa", a spus Berlusconi.

Conducerea La Stampa, cotidian ce apartine grupului Fiat, a spus marti seara ca "pe tema scandalului dintre Sky si Berlusconi, premierul si actionarul majoritar al Mediaset, Stampa si-a informat riguros cititorii". Purtatorul de cuvant al Partidului Democrat, de stanga, Andrea Orlando, a denuntat declaratiile premierului, spunand ca acesta "nu poate suporta ca exista o opinie publica libera, care poate nu este de acord cu deciziile sale".

Berlusconi a declarat luni in presa ca "stanga a oferit pachetului Sky, din cauza raporturilor sale cu aceasta televiziune, privilegiul unui TVA de 10%". Cotidianul de stanga La Repubblica i-a raspuns premierului italian ca acest "privilegiu" nu a fost acordat de stanga, ci de guvernul lui Lamberto Dini. Fost ministru de finante al lui Berlusconi, Dini a fost pus in functie dupa o criza in cadrul dreptei, ce l-a obligat pe Berlusconi sa demisioneze in decembrie 1994.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.