Intrebat despre reprosul din partea unora dintre statele NATO, care considera ca Berlinul are o prea mare consideratie fata de Moscova, ministrul a raspuns, pentru Handelsblatt: "Acest argument exista deja inainte de summitul NATO de la Bucuresti din primavara si a ramas aberant".

In ceea ce priveste veleitatile de aderare la NATO ale Georgiei si Ucrainei, ce vor fi discutate marti la Bruxelles, la o reuniune NATO, ministrul a subliniat ca "pozitia Germaniei ramane aceeasi ca la summitul de la Bucuresti". "Conditiile pentru o aderare nu sunt inca indeplinite", a subliniat el.


Din contra, "problemele de politica interna s-au intensificat in Ucraina", iar in Georgia "exista multe intrebari fara raspuns privitoare la dezvoltarea interna si la razboiul ruso-georgian din august", a explicat oficialul german. "Nu vad niciun motiv sa mergem mai departe decat deciziile luate la Bucuresti", a subliniat el.

Ministrii de externe din NATO se vor reuni marti la Bruxelles. Georgia si Ucraina spera sa obtina la reuniune statutul de candidate la aderare, dar chiar si SUA, care au sustinut inainte aceste candidaturi, au spus ca acest dosar nu mai este de actualitate, spre marea satisfactie a Rusiei.

Marti, NATO va aprofunda pur si simplu cooperarea cu Georgia si Ucraina.