Documentul datat 10 ianuarie 2002 si clasat "secret", reprodus de cotidianul spaniol de centru-stanga, vorbeste despre o cerere a Statelor Unite adresata Guvernului spaniol, de a permite aterizarea acestor avioane in Spania, in caz de nevoie.

"Statele Unite vor incepe foarte curand zboruri pentru transferarea prizonierilor talibani si al-Qaida din Afganistan spre baza Guantanamo din Cuba",
explica in document Miguel Aguirre de Carcer, la acea data responsabil de relatiile cu America de Nord in Ministerul de Externe. Diplomatul spaniol relateaza, in aceasta scrisoare adresata ministrului de externe Josep Piqué, o convorbire pe care a avut-o cu un "consilier politico-militar al ambasadei Statelor Unite la Madrid".

Reprezentantul american l-a informat despre aceste zboruri, cerand "autorizatia Guvernului spaniol" pentru ca aceste avioane sa poata "ateriza de urgenta" in Spania, in caz de nevoie. Diplomatul spaniol precizeaza ca Statele Unite sunt pe cale sa faca demersuri similare pe langa mai multe alte tari pe care le vor survola aceste avioane, potrivit documentului reprodus.

El Pais comenteaza ca acest document "demonstreaza ca guvernul lui Jose Maria Aznar stia ca avioane americane care survolau sau faceau escala in Spania transportau persoane detinute in conditii juridice mai mult decat dubioase". "Nici guvernul conservator, nici guvernul socialist care i-a urmat nu au recunoscut pana in prezent ca erau la curent cu aceste transferuri anchetate de Audienta Nationala", cea mai inalta instanta judiciara din tara, continua cotidianul.

Un judecator de la Audienta Nationala, Ismael Moreno, a deschis o ancheta asupra legalitatii zborurilor americane care au facut escala pe teritoriul Spaniei sau au survolat aceasta tara in timp ce transportau detinuti spre Guantanamo.