ONU se numara printre cei care spera sa aiba relatii mai bune cu presedintele american ales Barack Obama decat cu actualul lider al Statelor Unite George W. Bush, comenteaza Reuters.
In pofida declaratiilor publice de neutralitate inainte de alegerile prezidentiale din 4 noiembrie, la cartierul general al ONU a existat o satisfactie aproape deschisa cand democratul Barack Obama l-a invins pe republicanul John McCain. Unii vad in investirea in functia a presedintelui ales, in 20 ianuarie 2009, sfarsitul epocii intunecate a administratiei Bush.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat ca asteapta cu nerabdare o "era de parteneriat reinnoit si de multilateralism" cu Obama - desi spune ca a reusit sa imbunatateasca si relatiile cu Bush incepand din 2007, cand a preluat conducerea organismului international.

ONU nu a fost vazuta cu ochi buni de unii inalti oficiali din administratia Bush, care considera organizatia ostila intereselor americane. Decizia Consiliului de Securitate de a nu a sustine explicit invazia americana din Irak, din anul 2003, si o declaratie a predecesorului lui Ban, Kofi Annan, care a calificat invazia drept ilegala, a intarit acest punct de vedere.

In anul 2005, Bush l-a numit ambasador american la ONU pe conservatorul John Bolton, care cu peste un deceniu inainte spusese ca daca 10 etaje din cele 38 ale sediului ONU din Manhattan ar fi distruse, "nu ar insemna nimic". Senatul american nu l-a confirmat, insa, in functie, asa ca in 2006 Bolton a fost nevoit sa se retraga. Printre altele, Bolton l-a insarcinat pe un fost responsabil de campanie al lui Bush, Mark Wallace, sa ancheteze acuzatiile privind o administrare defectuoasa a programelor ONU, in special cele potrivit carora Programul pentru Dezvoltare al ONU (PNUD) ar fi virat bani catre regimul nord-coreean.

Desi succesorul lui Bolton, Zalmay Khalilzad, a incercat sa refaca legaturile cu alte tari, inalti oficiali din ONU spera sa aiba o cooperare mult mai stransa cu o administratie care, din punctul lor de vedere, va avea obiective mai apropiate de cele ale ONU.

Pentru Natiunile Unite, Statele Unite joaca un rol crucial, atat in calitate de cea mai puternica tara din lume, gazda a cartierului lor general, cat si in calitate de cel mai mare contribuitor la fondurile organizatiei (22%). In aceste conditii, declaratiile lui Obama, de exemplu un comentariu facut in anul 2007 pentru revista Foreign Affairs, potrivit caruia Statele Unite trebuie sa se "rededice (ONU -n.red.) si misiunii sale" incanta liderii organizatiei.

"Potrivit semnalelor, (Obama - n.red.) va dori sa se consulte indeaproape cu aliatii sai si sa ajunga la o abordare pe cat de consensuala posibil", a declarat un diplomat european. "Platforma pentru schimbare, iar o mare parte din ea este schimbare fata de Bush, va primi un raspuns favorabil in lume", a adaugat el.

Zeci de lideri ai politicii externe americane, inclusiv membrii ai fostelor administratii republicane si democrate, au lansat in 20 noiembrie, in New York Times, un apel catre viitorul Guvern pentru a imbunatati relatiile cu ONU.

Ban, care a stat la un moment dat o jumatate de ora langa Obama in timpul unei curse Washington-New York si care a discutat cu el la telefon dupa alegeri, a dat asigurari ca este "foarte incurajat" de presedintele ales.

Inalti oficiali ONU au mers si mai departe. "Iata o persoana care priveste lumea la fel ca noi", a spus unul dintre ei, adaugand ca Ban si Obama au discursuri similare.

Consilierii secretarului general al ONU sunt entuziasmati de opiniile lui Obama privind combaterea incalzirii globale, un prioritate pentru ONU. Angajamentele sale de a "accelera investitiile in sectorul energiei nepoluante" merg in aceeasi directie cu recomandarile lui Ban.

Relatiile Statelor Unite cu ONU au reprezentat un subiect care abia daca a fost abordat in timpul campaniei electorale, iar multi americani privesc cu scepticism organizatia la fondarea careia au contribuit, dar care adesea nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor lor. Desi sondajele de opinie arata ca populatia sustine obiectivele ONU, o comunitate de bloggeri furiosi o priveste drept o organizatie corupta, dominata de dictaturi straine, care foloseste bani americani si imprastie venin antiamerican.
In aceste conditii, Obama a spus ca ONU are nevoie de o "reforma ampla" si ca "practicile sale de administrare sunt in continuare slabe". Oficialii organizatiei dau, insa, asigurari ca Ban este la fel de dornic sa elimine birocratia ca si criticii sai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.