Presedintele rus Dmitri Medvedev si-a incheiat vineri vizita in Cuba si a anuntat relansarea unui parteneriat economic si militar cu Havana, fosta aliata a Moscovei in timpul Razboiului Rece, relateaza AFP.
Medvedev a anuntat ca spera sa il primeasca in anul 2009, in Rusia, pe omologul sau cubanez Raul Castro. El a calificat drept "productiva" vizita sa in Cuba - prima a unui presedinte rus in ultimii de opt ani - potrivit agentiei cubaneze de presa Prensa Latina (PL).

Seful statului rus s-a intalnit si cu fostul lider cubanez Fidel Castro, in varsta de 82 de ani, care i-a cedat puterea fratelui sau, din cauza unor probleme de sanatate. Cei doi au discutat timp de o ora despre relatiile bilaterale si despre "probleme de politica internationala", a declarat o purtatoare de cuvant a presedintelui rus, Natalia Timakova, citata de presa rusa.


Medvedev s-a intalnit joi cu omologul sau Raul Castro. Cei doi presedinti au vizita singura biserica ortodoxa rusa de pe insula comunista, inaugurata in luna octombrie in centrul vechi al Havanei. "Raul si Medvedev au discutat despre importanta continuarii consolidarii legaturilor in diferite domenii, in special economic", potrivit unui comunicat oficial cubanez.

"Am vorbit despre dezvoltarea relatiilor noastre in materie economica si tehnico-militara", a spus, la randul sau, Medvedev, citat de presa rusa. "Rusia s-a intors in America Latina, in special in Cuba", a adaugat el, citat de agentia RIA Novosti.

Liderul de la Kremlin a facut un bilant al turneului inceput la summitul Formului pentru Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC), din Peru, si continuat in Brazilia si Venezuela. "Este vorba de o cooperare pe plan umanitar, economic, energetic si tehnico-militar, care nu este orientata in niciun fel impotriva unor tari terte", a adaugat el, facand aluzie la Statele Unite, care critica apropierea dintre Rusia si Venezuela lui Hugo Chavez.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a semnat miercuri, in prima zi a vizitei sale in Venezuela, sapte acorduri, inclusiv militare si de livrare de armament, destinate consolidarii unei lumi "multipolare". El a lansat, impreuna cu Chavez, liderul miscarii de stanga, "antiimperialiste" din America Latina, si manevrele navale inedite la care participa flotele celor doua tari.

Rusia si-a intensificat in ultimul timp relatiile cu Venezuela si Cuba, in contextul tensiunilor cu americanii privind proiectul de instalare a unui scut antiracheta in Europa Centrala, zona de influenta a fostei URSS.
Relatiile dintre Moscova si Havana, foarte stranse in perioada Razboiului Rece, s-au deteriorat dupa prabusirea URSS-ului, care a antrenat o criza economica grava im Cuba. De altfel, Fidel Castro a denuntat decizia multilaterala a lui Vladimir Putin de a inchide in anul 2000 baza de interceptare de la Lourdes, o surburbie a Havanei.

Rusia este al 10-lea partener comercial ca importanta al Cubei, cu schimburi comerciale in valoare totala de 363 de milioane de dolari in 2007 si care ar putea atinge 400 de milioane de dolari in 2008.
Moscova a aprobat la inceputul lunii acordarea unui imprumut de 20 de milioane de dolari Havanei, pentru a cumpara echipamente ruse in sectorul petrolier, minier si al transporturilor.

Agenda vizitei lui Medvedev in Cuba nu a prevazut semnarea niciunui acord, dar Moscova si Havana isi mentin cooperarea in sectoarele petrolier, militar, al extractiei de nichel si al telecomunicatiilor.
In urma cu cativa ani, Rusia a hotarat sa suspende negocierile privind datoria Cubei catre URSS, estimata la peste 20 de miliarde de dolari, si a acceptat sa restructureze o datorie de 162 de milioane de dolari contractata de Havana dupa caderea Uniunii Sovietice, in 1991.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.