Presedintele georgian Mihail Saakasvili a afirmat vineri ca Statele Unite exercita in continuare presiuni pentru ca Georgia sa se apropie de NATO, in pofida unei scaderi a sustinerii americane fata de aderarea statului din Caucaz la Alianta, relateaza NewsIn.
"Americanii exercita chiar mai multe presiuni decat in luna aprilie", le-a spus Saakasvili jurnalistilor. "Speram sa ajungem la un fel de compromis care sa permita Georgiei si Ucrainei sa avanseze in continuare catre aderarea" la Alianta Nord-Atlantica, a spus el. "Cum vom obtine aderarea, (...) este o chestiune secundara", a adaugat el.

Potrivit lui Saakasvili, NATO trebuie sa se abtina de la a "transmite un alt semnal de sustinere" Moscovei, dupa ce a trimis trupe ruse in Georgia, in luna august. Moscova a lansat operatiunea dupa tentativa Guvernului de la Tbilisi de prelua controlul asupra teritoriului sau separatist prorus Osetia de Sud.

Tbilisi spera sa obtina statutul de candidat oficial la aderarea la NATO la reuniunea ministrilor de externe ai Aliantei, organizata in 2-3 decembrie, la Bruxelles.Dar secretarul american de stat Condoleeza Rice a anuntat miercuri ca nu insista asupra acordarii acestui statut Georgiei si Ucrainei.

La summitul NATO de la Bucuresti, cele 26 de state membre NATO nu au putut sa ajunga la un acord pentru a acorda celor doua foste republici sovietice Planul de Actiuni in vederea Aderarii (MAP), primul pas catre aderare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.