Trei procente il prefera pe Stalin ca "erou national"

Asa cum releva datele unui sondaj finalizat in noiembrie 2004, nu mai putin de 26 la suta din moldoveni considera Romania o "amenintare".

Intre 2003 si 2004, Gallup a realizat pentru International Republican Institute un sondaj de opinie in Moldova, Georgia si Kazahstan. Finantat de USAID, sondajul se inscrie in demersurile facute de administratia americana de a se familiariza cu situatia din "noile democratii" din spatiul CSI. Desi exista similitudini in perceptia publica a populatiilor din cele trei tari, spre deosebire de georgieni si de kazahi, 61 la suta din moldoveni sunt convinsi ca tara lor se indreapta intr-o directie gresita.

De asemenea, vecinii nostri sunt foarte nemultumiti de felul in care evolueaza democratia in tara lor. Cei mai multi moldoveni (41%) considera ca problema locului de munca si somajului este cea mai importanta dintre problemele cu care se confrunta, urmatoarele ca importanta fiind veniturile mici si saracia (26%), problemele economice in general (25%), coruptia (18%), migratia (13%), problema transnistreana (12%).

Intr-un top al temerilor moldovenilor conduce frica de saracie, impartasita de 34 la suta din cetateni, urmata de teama de razboi (25%), somaj (13%), grija pentru viitorul copiilor si cea legata de situatia din Transnistria (7%). Conditiile economice dificile din Moldova se resimt si in atitudinea populatiei fata de emigratie. Daca 44 la suta din locuitori aleg sa ramana in tara, 30 la suta ar pleca la munca si s-ar intoarce, iar 25 de procente ar pleca definitiv. Capitolul dedicat relatiilor internationale a relevat o serie de concluzii interesante. Atunci cand s-a cerut repondentilor sa numeasca tarile pe care le considera partenere si pe acelea pe care le considera o "amenintare", 52 la suta au numit Rusia "partenera" iar 35 la suta "amenintare".

Paradoxal, majoritatea celor intervievati considera ca prezenta trupelor rusesti in Transnistria are un efect destabilizator pentru tara, iar cei mai multi dintre moldoveni resping ideea federalizarii tarii. Romania a fost numita "partenera" de 28 de procente din moldovenii intervievati, iar 26 la suta o percep ca o "amenintare". Ucraina pare amenintatoare doar unui procent de 16 la suta din moldoveni. Uniunea Europeana se bucura de o perceptie pozitiva in Republica Moldova, 77 la suta din repondenti exprimandu-si opinia ca tara lor ar trebui sa adere la aceasta organizatie.

De altfel, UE conduce in topul increderii, situandu-se cu mult inaintea bisericii, fie ca este vorba despre cea de obedienta rusa sau despre Mitropolia Basarabiei. O percetie traditionalista dovedesc modovenii atunci cand vine vorba despre eroi nationali. Astfel, Stefan cel Mare a fost preferat de catre 38 de procente, Vlad Tepes de 11, cate trei procente acumuland Dimitrie Cantemir, Mircea cel Batran si Stalin.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.