Parlamentul de la Bagdad a adoptat joi acordul de securitate cu Statele Unite, care reglementeaza statutul fortelor americane pe teritoriul acestei tari si prevede retragerea trupelor la sfarsitul anului 2011, informeaza Reuters, conform NewsIn.
In favoarea acordului s-au exprimat 149 de parlamentari dintre cei 198 care au votat. Parlamentul are 275 de deputati.

Acordul a fost aprobat de Guvern si urma sa fie dezbatut miercuri de Parlament, care a amanat insa votul pentru joi. Ultimele ore de negocieri intre partide asupra acordului au adus o lovitura de teatru, Bagdadul cerand un referendum in luna iulie pentru aprobarea acestuia. "Nu doar Parlamentul trebuie sa se pronunte asupra acestui acord, ci si poporul irakian, intr-un referendum care va avea loc in 30 iulie, pentru a-l putea evalua la sase luni dupa intrarea in vigoare", a anuntat miercuri un consilier irakian pentru securitate nationala. "Este o problema irakiana si americanii trebuie sa ne inteleaga temerile", a precizat el ulterior.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a dat asigurari miercuri ca eventualitatea unui referendum asupra prezentei americane in Irak "nu va amana" intrarea in vigoare a acordului incheiat cu guvernul irakian, la 1 ianuarie.

Acordul priveste statutul fortelor americane in Irak dupa 31 decembrie, cand expira rezolutia ONU ce reprezinta baza juridica a prezentei lor, si este insotit de un acord strategic de cooperare mai general. Miza acordului era intrarea sa in vigoare in 1 ianuarie, pentru ca in caz contrar, trupele americane nu ar mai avea baza juridica pentru a se afla in Irak. Premierul Nuri al-Maliki a anuntat deja ca Guvernul nu va cere prelungirea rezolutiei ONU.

Ministrul apararii Teodor Melescanu a declarat, saptamana trecuta, ca asteapta ca Parlamentul de la Bagdad sa ratifice acordul dintre Guvernul irakian si SUA referitor la statutul fortelor americane, inainte ca Romania, care a primit o invitatie preliminara de a ramane in Irak, sa ia o decizie privind viitorul trupelor sale.

Romania a primit o invitatie preliminara din partea Guvernului irakian privind prezenta trupelor romanesti in Irak, insa asteapta o solicitare ferma in care sa se mentioneze sarcinile ce ar urma sa le revina militarilor romani, a spus saptamana trecuta la postul de radio RFI ministrul apararii, Teodor Melescanu. "Da, exista o invitatie de principiu pe care am primit-o, o invitatie preliminara. Asteptam o invitatie cu mai multe elemente, legate de sarcinile care ar urma sa le revina militarilor romani si ne pregatim in acest sens", a spus Melescanu, care nu a precizat cand a primit Bucurestiul aceasta invitatie preliminara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.