“Cred ca decizia de a-l inlatura pe Saddam Hussein de la putere a fost cea corecta”, a afirmat el la un post de televiziune japonez. In opinia acestuia, in Irak s-au facut progrese remarcabile. “Oamenii au putut sa-si retraga trupele din Irak pentru ca Irakul devine de succes.

Sunt foarte multumit cu ceea ce se intampla acum acolo”, a spus Bush. Liderul american a sustinut ca retragerea trupelor americane are loc datorita succesului din Irak, adaugand ca totusi Irakul nu este complet sigur. “In consecinta, este nevoie de o prezenta americana inca o perioada, la cererea guvernului irakian”, a precizat Bush. Guvernul de la Bagdad a aprobat acordul de securitate americano-irakian care permite trupelor americane sa ramana pana in 2011.

Succesorul lui Bush la Casa Alba, Barack Obama, a promis retragerea celor aproximativ 150.000 de militari americani mai devreme cu un an, respectiv in 2010. Parlamentul irakian urmeaza sa se pronunte maine asupra acestui acord. Mii de irakieni au protestat zilele trecute fata de intelegerea care permite trupelor americane sa ramana in aceasta tara.