Partidul de stanga al presedintelui venezuelean Hugo Chavez a castigat alegerile de duminica in majoritatea regiunilor, dar opozitia a iesit invingatoare in centrele importante, printre care capitala Caracas, relateaza Reuters

Partidul Socialist condus de Chavez a castigat in 17 din 20 de state, au anuntat astazi autoritatile electorale oficiale, insa rezultatele din alte doua state nu au fost date publicitatii inca.

Opozitia a pastrat puterea in cele doua regiuni in care castigase scrutinul in urma cu patru ani. In plus, a preluat controlul si in zona metropolitana din jurul Caracasului, regiune puternic populata si controlata pana atunci de Guvern, precum si asupra primariei capitalei. Candidatii opozitiei sustin ca au castigat si in cele doua state in care rezultatele nu au fost anuntate inca.

Scrutinul de duminica ar putea face mai dificil de realizat obiectivul lui Chavez de a impune legi care sa-i permita sa candideze din nou la alegerile prezidentiale, mai ales dupa ce venezuelenii au votat impotriva acestui proiect intr-un referendum organizat anul trecut.

Totusi, Chavez, care se afla la putere de aproape zece ani si care este popular datorita proiectelor sociale adresate populatiei sarace, a promis sa isi continue calea spre socialism, in pofida scaderii veniturilor din cauza prabusirii pretului petrolului. Exporturile de petrol reprezinta principala sursa de venit a Venezuelei.

Presedintele a declarat ca harta politica a Venezuelei este inca rosie in urma scrutinului care a avut o participare de 65%. "Flacara revolutionara este si mai puternica azi", a spus Chavez intr-o conferinta la sediul general al Partidului Socialist. "Aceasta este o victorie mareata pentru partid (...). Calea spre cladirea socialismului a fost confirmata (...), iar acum ne vom concentra pe aprofundarea si extinderea proiectului nostru", a adaugat presedintele Venezuelei.

Totusi, discursul lui Chavez a fost mai temperat decat de obicei, cand gesticula si scanda sloganuri de victorie de la balconul palatului sau, in fata a mii de suporteri. De aceasta data, victoria opozitiei a fost marcata cu focuri de artificii in capitala.

Campania opozantilor lui Chavez s-a bazat pe sublinierea rezultatelor slabe ale lui acestuia in combaterea infractionalitatii si a inflatiei. Opozitia va profita de victoria sa din Caracas pentru a inabusi ambitiile lui Chavez de a candida si la alegerile din 2012.

"Rezultatul a fost senzational pentru opozitie", a comentat Luis Vicente Leon, director al companiei de sondare a opiniei publice Datanalisis, care lucreaza atat pentru partidul de guvernare, cat si pentru opozitie.

"Victoria la Caracas si in regiune este cu adevarat impresionanta. Este cu adevarat un motiv de sarbatoare pentru opozitie", a spus acesta. Potrivit analistului, Chavez va trebui sa gaseasca o modalitate de a convinge populatia ca opozitia nu reprezinta o alternativa la proiectul sau.

Opozitia a rezistat campaniei agresive a lui Chavez si a pastrat controlul in statul petrolier Zulia, cea mai populata regiune a tarii, si asupra insulei turistice Nueva Esparta din Caraibe. Pe langa acestea, prin victoria din Caracas in fata unor vechi sustinatori ai lui Chavez, opozitia conduce in majoritatea zonelor urbane importante, care vor fi cruciale la alegerile viitoare.

Chavez, care il considera pe presedintele cubanez Fidel Castro mentorul sau, a calificat votul de duminica drept crucial pentru viitorul sau politic. Presedintele a participat la mitinguri in toata tara, amenintand ca va bloca fondurile fondurile guvernamentale destinate statelor in care candidatii sai vor pierde si ca il va trimite in inchisoare pe liderul opozitiei Manuel Rosales.

Antonio Ledezma, care a fost ales primar al Caracasului, s-a declarat dispus sa colaboreze cu presedintele, in pofida disputelor lor politice, pentru a combate infractionalitatea si pentru a imbunatati serviciile de baza, precum colectarea gunoiului. "Il invit pe presedintele republicii sa lucreze alaturi de noi pentru a salva Caracasul de la anarhie", a declarat Ledezma.

De la venirea la putere, Chavez si-a condus tara catre o apropiere de Rusia si Iran, desi este unul dintre principalii furnizori de petrol ai Statelor Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.