Actualul guvern si parlament de la Chisinau nu vor executa decizia CEDO privind renuntarea la restrictiile impuse la ocuparea de functii publice detinatorilor dublei cetatenii si vor lasa noua administratie ce va fi aleasa in primavara sa solutioneze aceasta problema.

Presedintele Comisiei juridice din Parlamentul de la Chisinau, Vladimir Turcan, unul dintre fruntasii Partidului Comunistilor, a declarat joi ca Guvernul va face uz de dreptul sau de a contesta decizia CEDO - in decurs de trei luni - la Marea Camera a Curtii de la Strasbourg. Decizia CEDO "este un pic cam politizata", a argumentat Vladimir Turcan demersul guvernamental.

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg a facut publica marti decizia adoptata la 4 noiembrie pe marginea plangerii prin care primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca, vicepresedinte al Partidului Liberal, si Alexandru Tanase, vicepresedinte al Partidului Liberal Democrat, contestau restrictiile introduse la ocuparea de demnitati publice pentru detinatorii de mai multe cetatenii, modificari introduse de Parlamentul moldovean in luna aprilie la legea cu privire la cetatenie. Ambii petitionari au reclamat in fata Curtii faptul ca adoptarea unei interdictii ce limiteaza accesul unui numar mare de cetateni ai Republicii Moldova la functia de deputat constituie o masura antidemocratica si disproportionata, fiind adoptata in ajunul alegerilor parlamentare din 2009.

Guvernul roman a sustinut pozitia petitionarilor in memoriul depus la Curte in calitate de terta parte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.