Romanii sunt mai fericiti si mai optimisti cu privire la cresterea nivelului de trai decat bulgarii, care sunt cei mai nefericiti dintre membrii Uniunii Europene, potrivit unui nou studiu.
Bulgarii, care alaturi de romani sunt cei mai noi membri ai UE, sunt cei mai nemultumiti si nefriciti cetateni, despre calitatea vietii efectuat de agentia europeana Eurofound din Dublin dat publicitatii miercuri, conform EUobserver.

Daca media satisfactiei europenilor legata de nivelul lor de trai pe o scala de la 1 la 10 este 7, iar cea a fericirii este 7.5, cele ale a bulgarilor sunt 5, respectiv 5.8. Aceste cifre releva un nivel foarte ridicat de dezamagire si insatisfactie al bulgarilor in ceea ce priveste viata lor.

Pe de alta parte, romanii au o atitudine mult mai pozitiva legata de nivelul lor de trai si de viitor, scorul obtinut de ei in urma sondajului fiind de 6.5 referitor la satisfactie si 7, referitor la fericire.

Sondajul a fost efectuat in cele 27 de state ale Uniunii Europene, cat si in Norvegia si in tarile candidate Turcia, Croatia si Macedonia. El indica un nivel de satisfactie mult mai ridicat in statele nordice, astfel incat danezii se afla in fruntea listei, urmati de suedezi si de finlandezi.

Dintre statele care au intrat in UE in 2004, doar maltezii se afla printre primele 10 popoare fericite din Europa, in timp ce portughezii sunt cei mai nefericiti dintre popoarele celor 15 state “vechi” ale UE, precedati de italieni si greci.

Astfel, studiul arata ca cetatenii din vechea UE si din Norvegia sunt mult mai fericiti si impliniti decat concetatenii care au aderat in ultimii patru ani.

De asemenea, respondentii din statele nordice sunt mai optimisti in legatura cu viitorul lor si au astepatari pozitive in legatura cu ce se va intampla pe plan international.

Potrivit Jorma Karppinen, director Eurofund, diferentele intre raspunsurile cetatenilor din statele “vechi” ale UE si cele “noi” pot fi explicate prin conditiile de viata si experientele diferite.

“In special, oamenii din fostele tari ale blocului comunist sunt marcate de dezavantajele unui venit scazut si oamenii in varsta de cele mai multe ori sunt foarte afectati de aceasta situatie”, explica Jorma Karppinen.

Sondajul a fost efectuat in perioada septembrie 2007-februarie 2008 si rezultatele lui integrale vor fi publicate in primavera lui 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.