Mania Barack Obama atinge cote inimaginabile dupa castigarea cursei pentru Casa Alba. Mai nou, toate lucrurile pe care le face sau le prefera noul presedinte al Statelor Unite sunt luate ca exemplu de societatea americana. Cartile citite de noul lider al lumii devin mai pretioase, iar editorii se intrec in a-i folosi numele si recomandarile pentru a vinde cat mai multe publicatii.
Noul presedintele ales al SUA a oferit duminica, in cadrul emisiunii "60 Minutes", primul sau interviu de la zdrobitoarea victorie din 4 noiembrie. In timpul show-ului de la CBS, Obama a precizat, printre altele, ca citeste “o noua carte despre primele 100 de zile la presedintie ale lui F.D.R (Franklin Delano Roosevelt)”, fara sa specifice titlul sau autorul, care ii place foarte mult.

Aceasta remarca a trezit interesul atat al mass-media cat si al electoratului, toata lumea aratandu-se interesata de preferintele in materie de lectura ale noului presedinte, informeaza New York Times. Un bun prilej pentru scriitori si editori sa-si faca publicitate.

Editorii si autorii cartilor din ciclul FDR care ar putea sa corespunda descrierii lui Obama, s-au intrebat daca sunt ei preferatii noului lider al lumii. De exemplu, Anthony J. Badger, profesor la Universitatea Cambridge, a presupus ca este vorba de cartea sa "F.D.R: The First Hundred Days", cand a inceput sa primeasca mesaje de la producatorii CNN, in care ii cereau sa acorde interviuri. Intre timp, comitetul de conducere al editurii Penguin Press, care a publicat "Nothing to Fear: F D R’s Inner Circle and the Hundred Days that Created Modern America" a fost convins ca este vorba de cartea lor.

Publicatiile si cartile FDR sunt lecturi care au legatura cu viata si activitatea presedintelui democrat foarte iubit Franklin Delano Roosevelt, care a salvat SUA de criza in anii treizeci.

Misterul a persistat pana cand purtatorul de cuvant al lui Obama a declarat luni tarziu ca presedintele se referea in declaratia sa la doua carti, cea a reporterului Jonathan Alter,"The Defining Moment: F D R’s Hundred Days and the Triumph of Hope", publicat in 2006 si cea a lui Jean Edward Smith, intitulata simplu "F.D.R", o biografie publicata anul trecut de editura Random House, care se refera la primele 100 de zile ale presedintelui american Roosevelt.

Volumul "The Defining Moment", publicat de editura Simon & Schuster, nu parea sa indeplineasca criteriile spuse de Obama la interviu. Oricum, Alter a comentat despre afirmatiile lui liderului democrat ca "este foarte bine ca avem un presedinte care are simtul istoriei".

Carol Schneider, o reprezentanta a editurii Random House s-a declarat surprinsa ca "FDR" este una dintre cartile la care a facut referire Obama, avand in vedere ca aceasta nu este o lucrare recenta.

Dupa ce s-au descoperit cartile citite la ora actuala de proaspatul presedinte, majoritatea editurilor si autorilor contemporani, care au scris carti istorice au apreciat alegerile facute de presedinte. Badger chiar a mentionat ca este un mare noroc pentru un autor ca seful statului American sa nominalizeze titlul cartii sale.

Jeff Seroy, reprezentant al editurii Farrar, Straus & Giroux s-a declarat incantat de faptul ca noul presedinte ar putea ridica vanzarile de carte din SUA. "Poate este noul Oprah.."


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.