Cel mai cautat responsabil ETA, Miguel de Garikoïtz Aspiazu Rubina, cunoscut drept Txeroki`, in varsta de 35 de ani, presupusul lider militar al organizatiei, a fost arestat luni dimineata in sud-vestul Frantei, a anuntat Michelle Alliot-Marie, ministrul francez de interne, relateaza NewsIn.

Ministrul a subliniat ca acesta este suspectat ca este autorul uciderii a doi gardieni spanioli la Capbreton la 1 decembrie 2007.

Potrivit presei, "Txeroki" a fost arestata in compania unei femei, membra ETA, in Cauterets. Agentia de presa basca Vasco Press a spus ca a fost vorba despre o cooperare stransa intre politia franceza si Garda civila spaniola.

"Txeroki" a preluat in 2003 conducerea comandourilor ETA si a fost responsabil pentru organizarea de atentate.

Alliot-Marie a felicitat politia. "Aceasta arestare demonstreaza din nou angajamentul serviciilor de politie si de jandarmerie franceze in lupta terorismului", a subliniat ea. "Ea ilustreaza excelenta colaborare dintre Franta si Spania in lupta impotriva terorismului basc", a conchis ea.

"Txeroki" este adeptul liniei dure in ETA si este suspectat ca a torpilat procesul de dialog inceput in 2007 cu guvernul socialist spaniol, ordonand un atentat de amploare pe aeroportul din Madrid, soldat cu doi morti, la 30 decembrie 2006.

In cursul operatiunii au fost confiscate documente adminstrative false, o arma alba si un calculator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.